5 zanimivih dejstev o dišavah!

0
2012

Vsi imamo nekaj dišav, ki so nam najljubše in nam ustrezajo. Vemo, kateri vonji so nam najljubši in nam vzbujajo prijetne občutke. Ko jih najdemo, se jih držimo, dokler ne najdemo kaj novega, kar nam ustreza in zanimivo diši. Poznamo tudi tiste dišave in vonje, ki nam nikakor ne pašejo in se jih na daleč izogibamo.

Pa veste kaj več o samih dišavah in njihovi sestavi? Tukaj je nekaj zanimivih dejstev.

Dejstvo številka 1: Za izdelavo le 1 kg vrtničnega olja potrebujemo kar 4 tone vrtnic!

rose-red-love-perfume
Vir. www. pexels.com

4 tone vrtnic pa je 1,600,000 vrtničnih cvetov, to pa zadostuje le za 100 stekleničk parfuma, temu primerne so tudi visoke cene nekaterih dišav.

Dejstvo številka 2: Nekatere sestavine dišav imajo morda imenitna imena, njihov izvor pa je manj imeniten.

Taka sestavina je denimo ambergris, ki je ena najbolj redkih sestavin v parfumih, nastane pa v črevesju določene vrste kitov, ter se nato izloči in sčasoma posuši.

Dejstvo številka 3: Morda ga vi ne zaznavate, ga pa drugi!

Dišave, ki jo nosite, se bo vaš nos kmalu navadil in je sčasoma ne boste več zaznavali, drugi jo pa še vedno bodo, zato ne pretiravajte z nanašanjem parfuma.

Dejstvo številka 4: Ena dišava ima lahko različen vonj.

Da, res je. Dišava ima lahko drugačen vonj na različnih osebah, saj kemija našega telesa (ali pa hrana, ki smo jo zaužili) vpliva na večje izražanje določenih not v parfumu.

Dejstvo številka 5: Kar vam diši kot cvetlice, lahko drugim smrdi!

Razlog? Indol. To je aromatična heterociklična organska spojina, ki jo najdemo v naravi tako v cvetju kot v iztrebkih. V cvetju je te spojine sicer čisto malo, zato se jo redko zaznava.

Tako, zdaj imate nekaj novih, uporabnih informacij o dišavah in se lahko podate na novo raziskovanje parfumov, ki so vam všeč, ter njihovih sestavin.


 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj