8 stvari, ki jih niste vedeli o Chanel No. 5

0
267

8 stvari, ki jih niste vedeli o Chanel No. 5 parfumu….saj veste tistem zelo znanem in oboževanem parfumu….le kdo ga ne pozna?

Lepota je po naravi relativno efemerna in le malo izdelkov je preizkusilo čas, ko so sedeli na pultih nečimrnosti in se spakirali v komplete za ličenje. Chanel št. 5 pa je eden od paragonov sveta parfumov, ki bo za vedno ostal v našem lepotnem leksikonu. Nedavna polemika EU glede morebitnih alergenov v dišavi je sprožila razpravo, vendar je zapuščina parfuma dovolj razširjena, da bo v naši industriji in naših srcih vedno imela posebno noto.

Kot del serije, ki pripovedujejo o izvirnih blagovnih znamkah, je Chanel pravilno odločil, da je treba poudariti, da gre za lepotni okras ne samo za dišavo. Osupljiva retrospektiva dokumentira 90-letno zgodovino parfuma, zasluži česar še bolj cenimo zasnovo in detajle, ki so tako v svojem ustvarjanju še bolj zablesteli. Ali smo omenili, da je bil video tako lepo narejen in vizualno navdihujoč?

V za vse vas, ki vas zanimajo, smo spisali najbolj vidne točke, ki jih lahko preberete spodaj. Ampak to je Chanel – ne pozabi. Nekaj posebnega, kar ni samo dišava, temveč nakit, okras na tvojem telesu.

8 stvari, ki jih o tej dišavi še niste vedeli:

  • Chanel No. 5 je nastal leta 1921, potem ko je Coco Chanel želela “ženski parfum z ženskim vonjem”.
  • Chanel je parfumerja pozval k carjem Ernestu Beauxu, da je razvil dišavo, za ustvarjanje šopka te dišave pa je uporabil več kot 80 not.
  • Številka 5 je dobila ime, ker je Coco Chanel raje dala peti vzorec, ki ji ga je Beaux priskrbel.
  • Št. 5 je eden prvih, ki je uporabil aldehide, sintetične sestavine vonja, ki povečujejo in dodajo kompleksne plasti.
  • Zamašek za stekleničko dišave je razrezan kot diamant, naj bi se zgledoval po geometriji pariškega Place Vendôme.
  • Leta 1959 je MoMa odlikovala Chanel št. 5 s točko v svoji stalni zbirki.
  • Na vrhuncu svoje zvezdnosti leta 1952 je Marilyn Monroe nekoč dejala, da je v posteljo nosila le nekaj kapljic Chanel št. 5.
  • Leta 1968 je Catherine Deneuve pristala prva pogodba za Chanel št. 5, ki ji je sledilo še osem vodilnih dame. 2012 je prvo leto, ko moški – igralec Brad Pitt – predstavlja žensko dišavo. In to je Chanel No.5.

Ste katero dejstvco že poznali? Ste to dišavo kdaj imeli ali jo imate v svoji zbirki?

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj