Adidas in Puma = oblačila in dišave

0
574

PUMA je nemška  blagovna znamka, ki je nastala po letu 1940 pod okriljem Rudolfa Dasslerja. Njegova zanimanja za atletsko obutev in proizvodnjo se je začelo po prvi svetovni vojni. Bratje Dassler so začeli izdelovati čevlje. Čevlji so bili prvič uporabljeni na olimpijskem dogodku leta 1928, in so bili prvi atletski čevlji. Lina Radke-Batschauer je bila tekmovalka in prvi športnik, ki je osvojil zlato medaljo v Puma čevljih. Leta 1936 so  Bratje Dassler  vzeli vzorce na olimpijske igre leta 1936 v Berlinu, kjer so  prepričali Ameriškega športnika Jessea Owensa, da bi poskusil čevlje. To je v bistvu predstavljalo prvo atletsko sponzorstvo afriško-ameriškega športnika. Owensovae štiri zlate medalje na olimpijskih igrah leta 1936 so močno izboljšale ugled podjetja za športnike.

puma-fragrances
Po drugi svetovni vojni sta se brata Dassler razšla. Adolph in Rudolf sta se odločila ustanoviti vsak svojo
tovarno čevljev. Brat Adolph je ustanovil atletsko podjetje za čevlje Adidas. In tako najdemo povezavo med Pumo in Adidasom. Dve konkurenčni znamki, ki pa sta imeli v bistvu enak začetek. Oziroma enake ustvarjalce.

Rudolf Dassler pa je registriral ime podjetja kot “Ruda” (hibrid njegovega imena in priimka), vendar je bilo ime podjetja kasneje spremenjeno v Puma v letu 1949.   Športniki so pripomogli k ugledu blagovne znamke, ko so nosili čevlje Puma. Leta 2007 je francoski luksuzni blagovni obrat PPR pridobil večinski delež Pume. A Puma ni ostala le pri obutvi in oblačilih. Puma v današnjem času izdeluje in ustvarja tudi dišave, ki imajo prav zaradi športnih oblačil tudi športni pridih.

puma-brand
Puma Fragrances se proizvaja v sodelovanju z Procter & Gamble. Dišave so moške in ženske ter imajo pogosto športno temo in embalažo ter jih  pogosto oglašujejo ali podpirajo profesionalni športniki.
Prva dišava Puma je bila ustvarjena leta 2002. Pumine dišave nastajajo pod skrbnim očesom in nosom Nathalie Gracia-Cetto.

Seveda pa dišave lahko uporabljate tudi izven športnih dejavnosti. So nosljive, privlačne in dišeče. Pa vi že imate doma svojo Puma dišavo?

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj