Dejstva o dišavah 1 del

0
543
 • Dejstva o dišavah so marsikomu nezanana.
  A veste, da obstajajo dejstva o dišavah za katere niste nikoli vedeli ali slišali zanje? Izbrskali smo nekaj dejstev, ki bodo zagotovo presenetljiva za marsikoga in verjamemo, da še marsikaj niste slišali ali vedeli. Dišave so tako odprte in dišeče a hkrati lahko tako skrivnostne. Seveda enako velja tudi za naš vonj. Morda boste presenečeni.
   Strnilli smo jih v dva dela in danes je pred vami naš prvi del dejstev o dišavah.
  human-1211467_960_720
  Pa začnimo:
  1. Ženske imajo močnejši občutek za vonj kot moški – zahvaljujoč ženskim možganov, ki imajo namreč kar do 50% več vohalnih senzorjev. Torej, naslednjič, ko vaš moški reče, da vašega novega parfuma ne vonja, morda ni kriva vaša dišava, ampak pač pomankanje njegovega vonja.
  2. Dobre vonjave osrečijo – ste vedeli da vas lahko dejansko nekatere dišave osrečijo? V mnogih poizkusih, je bilo ugotovljeno, da je vonj dišav, ki ga poznate in zaznavate kot prijetne, lahko znatno pozitivno vpliva na vaše razpoloženje. Univerzalno sladek vonj vanilije je bil sprejet kot “standardni” srečno dišavni vonj na katerega se večina ljudi odzove z boljšim razpoloženjem in z lepimi občutki ter srečo na obrazu.
  3. Vsakdo ima edinstven vonj. Zato se ne čudite, da vam ne diši dišava, ki je všeč vaši prijateljici ali mami. Kot ste edinstveni vi, je tudi vaš vonj edinstven.
  4. Vaš vonj v bistvu identificirajo vaši možgani in ne vi. Vaš nos zazna molekule, vendar so vaši možgani tisti, ki jih identificirajo in vam dajo vedeti ali vam je vonj všeč ali ne.
  5. Na svetu je ogromno dišav, a prav nobena ni enaka drugi. Vsaka je edinstvena točno tako kot vaš vonj. Torej miljon različnih dišav, miljon različnih ter edinstvenih vonjev.
  6. Beseda parfum izvira iz latinskih besed “na hlape”, ki pomeni “skozi dim”, ki naredi veliko smisla vedenju, da so kot prvo dišave uporabljali v kadilih.
  7. Formula dišav se skozi stoletja ni spremenila, sestavljeni so pretežno iz alkohola in vode ter seveda z dodanimi eteričnimi olji.
  8. Vonj nečesa hitro zbledi, v kolikor vam ni všeč. Kar pomeni, da dišave, ki vam niso všeč hitro pozabite in tudi njihov vonj.
  9. Vaš vonj obuja spomine. Po študijah, ki so jih izvajali v NewYorku so prišli do spoznanj, da se vaši spomini in vonji ustvarijo predvsem v prvih desetih letih vašega življenja. Se pravi vas že v otroštvu lahko definirajo in izoblikujejo določeni vonji, ki jih imate v sebi vso svoje življenje.
  Pa smo pri koncu prvega dela o dejstvih o dišavah. Kmalu se vidimo in beremo v drugem delu….zagotovo boste spoznali in prebrali še kaj novega in še neznanega.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj