Dišava prinaša spomin

0
724

Koliko spominov vam lahko prikličejo dišave? Ogromno. Ne verjamete?

Dišave, dišave, dišave. Nežne, močne. Sladke, kisle. Nekatere s spomini druge brez spominov. Dišave in spomini. Na dogodke in ljudi…ste se kdaj vprašali zakaj vam je neka dišava tako zelo všeč? Dejstvo je, da imajo dišave moč. Moč da te začarajo, moč da ti prikličejo na dan določene spomine, moč da te spravijo v dobro voljo, napolnijo z energijo. Moč, da ti vzamejo energijo, da te uspavajo. Mala steklenička, pa toliko različnih občutkov, toliko različnih razpoloženj in toliko različnih spominov. Da, spominov. Dišave v nas zbujajo spomine, bodisi dobre, bodiso slabe. A zagotovo marsikatera dišava prinese za seboj nekaj v nas.

Zagotovo imamo vsi še iz otroštva svoj najljubši vonj, svojo najljubšo dišavo. Verjetno jo je nosila naša mama, morda vzgojiteljica v vrtcu, ki smo jo imeli radi. A dejstvo je, da nas ta vonj zmeraj spomni na nekaj prijetnega, toplega in predvsem varnega. In tudi, če nam dišava morda ne diši sama po sebi, nosi za seboj naše spomine, naše občutke, ki so nam prijetni in v nas vzbudijo nek dober občutek. Morda nam neki vonj ni pri srcu, a morda ga bomo vseeno kupili, samo zato, da si pričaramo tisti lep občutek in samo zato, da si vzbudimo lepe spomine. Morda, da se vrnemo v otroštvo, da si prikličemo tisto razigranost, pa čeprav samo z dišavo.

Po drugi strani, pa imamo zagotovo kakšno dišavo, ki jo je nosila morda profesorica v šoli, ki je nismo preveč marali. Morda kdo, ki nam ni bil preveč priljubljen. In kdo, ob komer se nismo počutili varne, zaželjene in podobno. In tudi ta se je vsidrala v naše srce, v naš vonj in v naš spomin. Zagotovo, nam dišave s podobnimi vonji ne bodo nikoli všeč. Oziroma ne bomo nikoli posegli po njih. Samo zato, ker nam dajejo neki negativni občutek. Morda nam dišijo, a vseeno. Povezujemo jih z negativnimi občutki.

Torej – dokazano je, da dišave tudi ko jih določamo, ali so nam všeč ali ne, povezujemo z nekimi občutki. In če so ti občutki pozitvni je velika verjetnost, da nam bo dišava všeč. In obratno. In vse to se dogaja podzavestno v naših mislih in naši glavi. Velikokrat se tega niti zavedamo ne. Naslednjič ko boste testirali kakšno dišavo se skušajte spomniti kakšnega občutka – lahko se zgodi, da boste našli razlog zakaj vam neka dišava je ali ni všeč. Morda vam bo pričarala kakšne spomine. Podzavestno ali zavestno.

Tako mala steklenička, tako malo tekočine in toliko spominov. Zares neverjetna moč. In zares neverjetno vsestranska tekočina kajne? In včasih na koncu dišava ni le dišava, temveč veliko več.  Lahko so tudi naši spomini ali osebe iz našega življenja zapakirano v stekleničko dišave. Dobri ali slabi. A so spomini in so osebe. Razmislite, kaj vam vaša steklenička dišave prinaša.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj