Dišave in naše razpoloženje…

0
517

Dišave dokazano vplivajo na naše razpoloženje. Pomirjajo, dajejo energijo ali zgolj polepšajo dan. Toliko moćči v eni sami steklenički.

Ker je odišavljen svet lepši jih zelo radi uporabljamo. Vsi. Tako ženske kot moški. Imamo prav?  Ker dišave lahko pričarajo točno takšen občutek, kot si ga v nekem trenutku želimo.  Kako različne dišave vplivajo na nas? Kako jih sploh izbiramo? Kako vemo katera je tista prava za nas?

Zelo težko najdemo dišavo, ki bo univerzalna za nas in bo prava v vsakem trenutku. Zato jih imamo ponavadi v svoji zbirki več.  Posebaj ženske. Velikokrat je odvisno od dneva akšen je pred nami ali za nami, katera nam odgovarja. Razpoloženje, čustveno stanje. Seveda imajo vpliv tudi letni časi, a niso edini. Se kdaj zgodi tudi vam, da vam tudi sredi poletja zadiši čisto zimski in morda bolj težek vonj? Verjetno so kriva vaša čustva in vaše razpoloženje. Seveda, pa ne dojemamo vsi vseh dišav na enak način.

Dojemanje posamezne dišave  je za vsakega posameznika drugače. Dišave dojemamo s pomočjo naših čustev, spominov in izkušenj. Čeprav obstajajo dokazi, da lahko dišave pozitivno vplivajo na naše razpoloženje in na dobro počutje je potrebno vse to vseeno vzeti z rezervo. Vsak človek namreč drugače dojema določen vonj oziroma določeno dišavo. Če bo nekaj na tvojo prijateljico delovalo pomirjujoče bo morda tebe razburilo. Morda prav zaradi določenih spominov, slabih čustev in podobno. Vsekakor je izbira vonja in dišave osebna stvar. Pravzaprav zelo osebna stvar. In ravno zato tako težko nekdo drug izbere parfum za nas. Morda je dišava še tako dišeča, a če bo v tebi vzbudila kakšno negativno čustvo je vsa njena dišečnost žal zaman. Odvrnila te bo v trenutku, pa čeprav morda tvoji prijateljici ali mami omamno diši.

adult-19033_960_720

Po drugi strani pa velja, da je ljudem všeč vonj določenih stvari že samo zato, ker velja vonj za prijetnega ter dišečega. Denimo cvetlični vonj, vonj vanilije in podobno. Vsi ti vonji veljajo za prijetne in kaj hitro se zgodi, da jih povežemo tudi v dišavah. Kakor hitro zagledamo, da je vonj cvetlični nas pritegne že samo zaradi tega. Morda včasih ne gledamo toliko na same znamke, kot na to, katere so njegove glavne note. Imamo prav?

Nobena dišava ni sama po sebi dišeča. Dišečo naredimo ljudje. S svojimi čustvi, svojimi spomini in s svojim dojemanjem dišave same. S tem ko si za vsako dišavo narišemo zgodbo. In že ko pogledamo v svojo zbirko točno vemo, katera bo na vrsti danes. Kako pa ti najraje dišiš? Kako izbiraš dišave? Svet dišav je neskončen. Prav zato, da lahko vsak izbere sebi in svojemu trenutku primerno.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj