Hitri vodič za nakup dišave

0
315

Pred vami je hitri vodič za nakup nove dišave.

Pred nekaj leti sem na svetlo nedeljsko jutro ugotovila, da sem odrasla. Končala sem vse svoje delo v tednu, opravila sem vse nakupe, moja hiša je bila čista in celo nekaj denarja sem prihranila. Tako sem se odločila, da bom na novo spoznala svoj status odraslih tako, kot bi ga želela vsaka glamurozna odrasla ženska: z nakupom steklenice Chanel št. 5.

Potem ko sem se odpravila do Chanel parfumskih stekleničk v drogeriji v središču mesta, sem dobila tester Chanel št. 5. Ahhh, nebeška, prašna staromodna eleganca v dišavi.

“Rada bi jo kupila, prosim,” sem rekla ženski za pultom.

“V redu, katero vrsto?” Je rekla.

“Chanel št. 5,” sem reklain dvignila steklenico dišave med testerji.

Katere vrste? Ali želite toaletno vodo ali parfumsko vodo? In kakšne velikosti?  Imamo tudi čisti parfum v kolikor vas zanima.

Hm. Nisem vedela kaj narediti in kaj kupiti. Odgovorila sem, da želim tisto ki sem jo vonjala tukaj med testerji.

“In tista, ki sem jo vonjala tukaj med testerji je bila parfum”. Sicer zelo dišeče, a zelo draga, a všeč mi je bila steklenica. Resnično sem imela srečo – če bi bila toaletna vodica tista, ki bi jo zagrabila, bi to kupila iz čiste panike in sem pozneje (po tem, ko sem se resno spustila v parfume), izvedela, da ne maram posebej Toaletne različice Chanel št. 5 sploh.

Ste že kdaj opazili, da različica dišave Eau de Toilette diši drugače kot parfumska voda in se spraševala, zakaj, ali v čem je razlika? No, zato smo mi tukaj, da vam to obrazložimo in predstavimo. Zato, da se ne boste znašle v nevednosti prd samim nakupom, ali celo na koncu kupile napačno dišavo.

Osnove jakosti dišav
Eau de cologne,  Eau de toilette, Eau de pafum, eau de fraiche, soie de parfum ali parfumsko olje  – vse to so izrazi, ki povedo moč določene dišave. Se pravi, koliko parfumskega olja je raztopljeno v alkohol. Na splošno je vsaka različica vonja z “eau” manj koncentrirana (francoščina “eau” je “voda”).

Najpogostejše vrste parfumov, od najnižje jakosti do najvišje:

Eau de Cologne: 2 do 5% parfumskega olja
Toaletna voda: 4 do 10% parfumskega olja
Parfumska voda: 8 do 15% parfumskega olja

In potem, veliko manj pogosto, boste morda videli te:

Eau Fraiche: 3% ali manj parfumskega olja
Soie de Parfum: 15 do 18% parfumskega olja
Parfumsko olje: 15 do 30% parfuma v oljni bazi

Ti zadnji trije so dokaj redki. Mnogi domnevajo, da “parfumsko olje” pomeni “100% vonj” in zato boljšo vrednost. V resnici je samo pripravljen v oljni bazi namesto v alkoholni bazi, da izdelek traja dlje. Nikoli nisem videla fine dišave v obliki parfumskega olja večjih parfumskih hiš – moje izkušnje s parfumskim oljem so omejene na malo uvoznih trgovin, ki imajo na zalogi rollerballs. Običajno niso narejene iz kakovostnih sestavin in lahko dišijo zelo ostro ali močno; zato vedno poskusite, preden kupite.

Različne koncentracije, (nekoliko) različni vonji!
Tu je nekaj posebnega glede dišav: formule se pogosto razlikujejo v različnih različicah istega vonja. To pomeni, da povsem nova steklenica Guerlainovega Shalimar Eau de Parfum ne diši ravno tako kot  Eau de Toilette in nobeden od njih ne diši povsem tako, kot je parfum. Seveda bodo različne koncentracije iste dišave vedno podobne, vendar se lahko note od izdelka do izdelka zelo spreminjajo. Še en dober primer: Angel Eau de Parfum Thierryja Muglerja diši precej drugače kot toaletna voda; prvi je močnejši knockout sadnega, čokoladnega pačulija, drugi pa lažji in manj zaklepljiv. Torej najboljši način nakupovanja? Pojdite do pulta in prosite za različne različice dišave, ne samo za dišavo samo!

„Kakovost“ in trajna moč: ne za vse, ki ustreza vsem. Vsi smo si različni.
Odvisno od vas je, da preizkusite, katera različica vam je bolj všeč, in ni izbire “najboljša” ali “bolj klasična” – obstaja samo tisto, kar vam je všeč. Medtem ko je modna različica parfuma vedno najdražja različica, je le redko za najti zunaj oddelka višjega cenovnega razreda ali luksuzne trgovine, zato to pomeni, da je Eau de Parfum za večino nakupovalcev ponavadi konec vonja oziroma nedosegljiv.

Prav tako Eau de Parfum ponavadi traja dlje kot toaletna voda za katero koli dišavo, vendar to ne velja za vse strani. Eau de Toilette z eno dišavo, ki jo negujete (recimo, Bulgari Black Eau de Toilette), ki ostane na vaši koži veliko dlje kot Eau de Parfum drugačne dišave, ki jo imate radi (kot Tokyo Milk Tainted Love Eau de Parfum) .) Toaletna voda, ki ima samo 2 do 5% parfumskega olja, je zasnovana tako, da vas osveži in zbledi, in kljub temu imam ostane na koži ves dan. Torej vse je odvisno od znamke. Zato testirajte. Vzemite si čas.

Vse je relativno in vse je odvisno od tega, kaj vam je všeč in kako vaša koža ohranja vonj. Ni ene vrste, ki bi bila vedno boljša od druge. Vse, kar imaš na koncu, je tisto, kar ti reče nos, da je najbolje za vas. In seveda PH vaše kože s pomočjo katerega vsaka koža od vsakega posameznika odreagira drugače na določeno dišavo.

Uspešen nakup dišave vam želimo. Pa sej veste, zanesite se na svoj nos in testirajte na svoji koži. In predvsem vzemite si čas. Dišava bo z vami precej časa, zato je previdna izbira pomembna.

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj