Izguba teže #Vonj po vaniliji

0
812

Prvi so gojili vaniljo Totonaci, ljudstvo, ki je prebivalo v dolini Mazantla. Ekstrakt vanilje ima sicer številne sestavine, a je za značilnosti in vonj vanilje odgovoren predvsem vanilin. Poznamo dva – ekstrakt pravega stroka in sintetični izvleček. Brez dvoma seveda vemo, kateri je boljši. Vanilijo največkrat uporabljajo v sladicah in dišavah. Super kombinacija kajne?
Zraven vseh pozitivnih lastnosti, pa mu lahko pripišemo tudi pomoč pri hujšanju. Vanilija in izguba teže, le kaj ima ta prijeten sladkast vonj tem boste rekli? Vanilij zna pretentati možgane, da ste zaužili nekaj sladkega. Torej deluje kot nadomestilo za užitek, ki ga dobite pri uživanju slaščic.  Vendar seveda brez kalorij.

Vendar pa “To ni vonj, ki bi ga uporabili, če bi imeli prazen želodec, ker je verjetno, da bi vas naredil lačne,” pravi pravi Bryan Raudenbush, psiholog na Univerzi Wheeling Jezuit v West Virginia. Torej ne zmanjšuje apetita, temveč zbija željo po sladkem. Če ste imeli recimo zdravo kosilo, pa se ne koncu ne morete odreči sladici, lahko prav vonj vanilije pomaga zmanjšati hrepenenje po sladkarijah oziroma sladicah kasneje. Njegov sladkast vonj vam namreč že samo z vonjem, zadovolji vaše brbončice. Super kajne?

Kot zanimivost pa morda še dodajo, da se stroke vanilije nabira še zelene, takrat so tudi popolnoma brez vonja. Kar pomeni, da vanilija dozori šele takrat ko je že obrana in šele takrat razvije svoj prekrasen vonj.

Vanilijo seveda srečamo v mnogih dišavah. Ker gre za precej sladkast oziroma osladen vonj, ta vonj hitro pripišemo malce težjim dišavam. Pogosto najdemo noto vanilije v dišavah, ki so primerne za hladnejše dni in mesece. Vam je všeč vonj vanilije? Imate svojo najljubšo dišavo z vanilijo?

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj