Kdaj se izoblikuje naš okus za dišave?

0
611

Se se kdaj srečali z vprašanjem kdaj se izoblikuje naš okus za dišave? Zanimivo vprašanje kajne? Seveda tega ne more nihče odgovoriti z zagotovilom da ima prav. A vsekakor lahko na podlagi nekaterih stvari sklepam, kdaj dejansko ljudje dobimo občutek za vonj in kje se nam le ta izoblikuje v smislu, da nam nekaj oddaja prijetne ali bodisi neprijetne vonjave.

Vonj nas spremlja že od rojstva. Že prvi dan življenja pomeni za vsakega nove izkušnje ter tudi prvi stik z različnimi vonji. Seveda pa človeško telo ni naravnano tako, da bi nam spomini iz tako zgodnjih dni našega življenja ostali in nas zaznamovali. Zato tudi vonji, ki smo jih srečali takoj po rojstvu nimajo za nas nobene teže. A že v zgodnjem otroštvu pa je temu drugače. Velikokrat se v odrasli dobi spomnimo določenih trenutkov tudi iz časov, ko smo imeli le nekaj let. Spomin nam omogoča, da se spomnimo trenutkov dobrih ali slabih. In morda te spomine zaznamuje tudi kakšen vonj. Morda vonj dišave, ki nam je ustvaril dober ali slab spomin. In tudi to lahko prične izoblikovati naš vonj oziroma okus za dišave.

Okus za dišave namreč ni samo prirojen, ampak ga delno izoblikujejo tudi naše izkušnje in spomini, ki jih imamo na določen vonj. Seveda, smo ljudje že glede na osebnost nekoliko izoblikovani kateri vonji so nam bolj všeč ali manj. Vendar pa nam vsekakor vonj, na katerega imamo slab spomin ne bo všeč v kolikor imamo z njim slabe izkušnje.

Naj bo še tako dišeča vanilija ali sivka. V kolikor imamo v podzavesti neko slabo povezavo v zvezi z njim, nam le ta ne bo všeč oziroma se ga bomo že podzavestno izogibali. Imate kakšen tak vonj?

Seveda pa pri izboru dišave, ki jo bomo kupili zase ni vse samo v tem, kateri vonj nam je všeč. Veliko je odvisno tudi od naše kože in kako se določen vonj dejansko razdiši na naši koži. Že nekajkrat smo zapisali, da je nujno, da pred nakupom dišave ne izbiramo dišave samo na podlagi tega kako nam nekaj diši samo v steklenički ali v tistem trenutku na koži. Dišavo je potrebno nanesti na kožo in nekaj časa počakati, da dobimo pravi in realen vonj, ki bo na vaši koži dišal tako, kot si želite sami. Le tako boste preprečili kakšen ponesrečen nakup.

Torej, izoblikovanje našega okusa za dišave se začne že zelo zgodaj. Morda bi lahko rekli, da nam je neki vonj že položen v zibelko. A vsekakor ta okus zelo izoblikujejo spomini in pa seveda naš način življenja skozi čas. Tudi naš okus za dišave, se kot vse druga spreminja. Skoraj zagotovo nam v starejših letih ne dišijo enako dišave, kot so nam dišale ko smo bili mladostniki. In obratno.

Lahko zaključimo. da je vonj v bistvu skupek vsega. Izkušenj, starosti, dednega zapisa in naše kože. Izbirajte dišave, ki so vam blizu in izbirajte dišave, ki v vas zbudijo dobre občutke. Le tako bo dišava dosegla svoj namen in le tako boste z njo zasijali v dnevu in kjerkoli se boste pojavili. Ne pozabite, da je dišava vaš najboljši modni dodatek. Zato ga izbirajte z vso pozornostjo.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj