Kdo je Robert Piguet?

0
762

Robert Piguet je francoska parfumska hiša, ki jo je ustanovil Robert Piguet. Poimenoval jo je po sebi, saj je želel, da njegova znamka nosi popolnoma njegovo osebno noto. To je seveda njegovo ime. Rojen je bil v Švici. Njegova družina je imela zanj le eno željo – kariero v finančnih vodah. A  Piguet se je proti volji svoje družine odločil odpotovati v Pariz pri 17 letih in  nadaljevati kariero v modi. Finančne stvari mu namreč niso bile blizu, zato se tudi ni videl v teh vodah. Piguet je našel zaposlitev na Redfernu, nato pa je deloval z modnim oblikovalcem Paul Poiretjem. Pridobival je izjemno dragocene izkušnje, ki so mu dale veliko zagona in postavile lepe temelje za naprej v samostojno pot. To je bila namreč njegova želja že od samega začetka. Delovati samostojno in ustvarjati brez meja. Tako se je z ogromnimi izkušnjami iz dveh pomembnih modnih hiš  leta 1933 osamosvojil. Njegova moda za ženske je bila elegantna in preprosta.  Pravzaprav nosljiva za vse. Z svojimi kreacijami se je namreč želel približati širši množici, ki bi nosila njegove kreacije. Hkrati pa bi ti tudi dosegljiv vsem. Njegovo podjetje je rastlo in se razvijalo. In prišel je čas, ko zaradi obilice dela ni mogel več delovati sam. Pričel je zaposlovati različne ljudi in nuditi različnim ljudem vse to kar so nudili njemu ko je bil še mlad in brez izkušenj. V času največjega uspeha je Piguet zaposlil nekaj najpomembnejši modnih oblikovalcev stoletja, preden so postali slavni. Hubert de Givenchy,Pierre Balmain, Christian Dior in James Galanos. Dal jim je lepo popotnico v svet mode, ter glede na uspeh vseh omenjenih očitno zelo dobre izkušnje. Prav vsi so namreč postali izjemno uspešni.

A Piguet je ime še višje cilje in želje. Svoje modne kose je želel nadgraditi še z modnimi dodatki v obliki dišav. In to  mu je sčasoma tudi začelo uspevati.

Spoznal se je namreč z  Germaine Cellier v 1940-ih in z njo ustvarjal parfume, ki ustrezajo njegovim elegantnim in sodobnim modnim trendom. Pri tem je seveda neizmerno užival, saj je bila to njegova dolgoletna želja že od samega začetka. Ustvaril je kar nekaj odličnih vonjev. Prvi vonj Bandit, je bil izdan leta 1944. Baghari je bil izdan leta 1950 in je bila zadnja dišava, ustvarjena pred Piguetovo smrtjo leta 1953.

Kasneje je lastništvo blagovne znamke Robert Piguet in dišav večkrat spremenilo. Poskušali so ponovno uvesti blagovno znamko Piguet kot luksuzno blagovno znamko in ponuditi različice izvirnih dišav, ki so čimbolj tesno povezane s formulami in dišavami izvirnih vonjev, z uporabo sodobnih sestavin in z rahlo posodobitvijo. In to jim je tudi uspelo. Tako dišavna hiša živi še naprej in ustvarja nove vonje v spomin na slovitega Pigueta. Morda ni tako znan po imenu, a je naredil ogromno za svet mode in dišav, ter ustvaril marsikaterega ustvarjala, ki nam sedaj ponuja izjemno znane in kakovostne dišave in modna oblačila.

Poznate kakšno njegovo dišavo in vam je všeč?

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj