Kokos ker te ljubim kokos

0
743

Ko omenjamo kokos, je zagotovo prva asociacija eksotične in tropske plaže z belim peskom in palačami, ki se nagnejo in se odražajo v turkizni vodi, kjer raste to čudovito sadje. Zanimivo dejstvo o tem nenavadnem sadju je, da izvira iz Južne Afrike in  Južne Amerike.

Ko pomislim na vonjave kokosa, se vedno spominjam na njegovo mlečno belo notranjost s kokosovo vodo. Mlajši je sadež, bolj je njegova notranjost  tanjša in bolj podobna gelu. Starejši je sadež,  bolj čvrsta in debelejša je notranjost. Kokosova voda je priljubljena pijača na tropskih območjih – jugovzhodnoazijskih in pacifiških otokih kot na Havajih in na Karibih, kjer jo lahko najdemo seveda tudi svežo. Agua de Coco je druga najbolj priljubljena pijača v Braziliji (po pomarančnem soku).

Kokosova voda vključuje sladkor, vlakna, beljakovine, antioksidante, minerale in vitamine. Kokosovo mleko ni enako kot kokosova voda, ki napolnjuje notranjost sadja. Kokosovo mleko se pridobiva iz krepke kokosove celuloze na dva načina (z ožemanjem ali kuhanjem notranjosti kokosa). Njegova mlečna barva je odvisna od odstotka olja in sladkorja. Bela kokosova celuloza in voda izgledata in dišita eksotično, sladko, sveže, hladno, mehko in kremasto. Med drugimi so krema za sončenje in druge odlične kreme za telo, ki poleti dišijo popolno in me spominjajo na eksotični izvor sadja kokosa izjemno priljubljene tudi pri meni. Sama pa rada posežem tudi po kokosovih vonjih v dišavah. Pa vi?

Malce sem pobrskala in sestavila seznam dišav, ki temeljijo na tem tropskem sadežu:

  • VERSACE – Crystal Noir
  • E. COUDRAY – Vanille Et Coco
  • Kenzo – Homme Night
  • Kenzo – Night
  • PACIFICA – Indian Coconut Nectar
  • SERGE LUTENS – Un Bois Vanille

V teh dišavah bomo našli kar nekaj tropskega kokosa, ki nas bo popeljal z svojim vonjem na kakšno tropsko plažo. Si tudi vi želite dišati po kokosu? Preizkusite zgoraj naštete dišave in zadišite kot tropski in opojni sadež.

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj