Napake in Dišave…

0
578

V vseh kategorijah – od dekorativne kotmetike, do negovalne kozmetike in na koncu do dišav, se zdi, da so dišave tiste, ki nam povzročajo največ težav. Od nakupa do tega kako jih nositi.  Katero kupiti, kako jih nanašati, zakaj se razdišijo, zakaj ne dišijo na na nas tako kot v steklenički. Zakaj jih je toliko? Za vas smo izbrskali najpogostejše težave oziroma napake, ki jih morda tudi vi počnete v svetu dišav.

scent-1431053_960_720

UPORABA – dišavo zmeraj razpršite iz razdalje približno 15 centimetrov. Potreben je samo en pritiskin ter potrebno je počakati vsaj 30 sekund, da pridemo do prave dišave z našim vonjem. V tem času se razdiši alkohol, ki je seveda del vsake dišave.

BODITE POTRPEŽLJIVI – Ne pozabite, da traja nekaj časa, da vaš nos občuti pravo dišavo. V tistih prvih trenutkih ne vonjate, tistih pravih not parfuma, ki kasneje v bistvu prevladujejo v neki dišavi in so bistvo dišave. Zato bodite potrpežljivi in dajte dišavi nekaj časa (najbolje je vsaj pol ure), da se razdiši v vsej svoji dišečnosti.

NE POSTAVLJAJTE DIŠAVE PREBLIZU – nikakor ne razprište določene dišave preblizu vašega nosu, saj vam bo to onemogočalo, da pri nakupu preizkusite še kakšno. Vaš nos bo namreč ves čas zaznaval predhodno dišavo.

KAVA IN VODA DELUJETA – Med samim preizkušanjem dišav pa za nevtraliziranje vašega vonja uporabite kavna zrna. Najbrž ste jih že opazili v drogerijah in parfumerijah a ne? Ne niso tam za dekoracijo, temveč kot pomoč vam, da vaš nos pripravite na testiranje novih dišav. Ugotovljeno je bilo tudi, da tudi pitje vode med vonjanjem posameznih dišav, pomaga da vaš vonj nekoliko nevtralizirate. Vsekakor pa počakajte nekaj trenutkov, pred testiranjem nove dišave.

NE OPUSTITE DOLOČENE DIŠAVE SAMO ZARADI ENE NOTE – veliko ljudi misli, da če jim denimo vonj vanilije ni bil všeč v eni dišavi, da jim tudi v drugi ne bo in ko vidijo neko sestavino opustijo misel, da bi dišavo sploh preizkusili. Napaka. Zavedati se morate, da je v eni dišavi najmanj 20 sestavine – lahko pa jih je tudi do 100. Vsaka sestavina vpliva na določeno dišavo, in če vam v neki dišavi naprimer vonj vanilije ne odgovarja, ne pomeni, da vam ne bo v drugi. Medsebojni vpliv sestavin lahko neko noto čisto spremeni, oziroma naredi drugačno kot smo je morda vajeni ali drugačno kot bi nam bila všeč. Vsaka dišava je indivualna. Zato prav vsaki ponudite priložnost.

NANOS PARFUMA – Pri testiranju dišave nujno razpršite dišavo na vašo kožo. Vse ostalo ne bo realno. Tudi pri nanosu in kasnejši uporabi dišavo uporabite na mestih, kjer je koža bolj tanka. (O tem smo že pisali v enem od naših prejšnjih zapisov – preverite!) In največja napaka, ki jo verjetno počnemo vsi? Nanos na zapestje in nato drgnjenje zapestja eno ob drugo. NAPAKA. Ob drgnjenju se lahko molekule v dišavi zelo spremenijo in zaradi tega popolnoma uničimo vonj določene dišave.

SHRANJEVANJE – Z dišavami pojdite stran od kopalnice. Pravzaprav so trije sovražniki dišav: svetloba, toplota in kisik. Vaše dišave je potrebno hraniti stran od vročine in predvsem se je potrebno izogibati temperaturnim nihanjem. (denimo v kopalnici prihaja do največjih temperaturnih nihanj). Najboljše shranjevanje je vsekakor v omari na temnem prostoru. V kolikor pa vam dišava zares pomeni veliko, je še boljše mesto hladlnik. Vsekakor, pa tudi če dišavo uporabljate vsak dan – je ne hranite na nočni omarici zraven okna. To bo počasi uničevalo dišavo in to jo bo pokvarilo.

To je samo nekaj pravil in napak, ki jih morda še niste poznali, vsekakor pa so zelo koristne in jih je vredno upoštevati. V kolikor seveda želite pravilno izbrati ter kasneje to vašo pravilno izbiro karseda negovati in pravilno shranjevati. Saj veste – dišava je zelo dober modni dodatek – ravnanjte z njo previdno. Da bo trajala in trajala, do zadnje kapljice.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj