Naravni vonji # SIVKA

0
800

Veliko je govora o dišavah, takšnih in drugačnih. Vse prevečkrat pa pozabimo na tiste naravne vonje, ki dejansko sestavljajo posamezne dišave. Note v dišavah, vsaj tiste prave note so sestavljene iz različnih rastlin, ki so nam bolj ali manj poznane.

globuli-medical-bless-you-homeopathy-163186

Ena izmed teh je tudi SIVKA. To rastlino zagotovo vsi zelo dobro poznate, saj je že na pogled takoj opažena. Temno vijolični cvetovi so prava paša za oči, sploh če rastejo na travnikih oziroma celih nasadih.  Marsikomu vonj sivke ni všeč, marsikdo pa ga obožuje. Sivka je znana po tem, da se zelo hitro širi in raste, zato jo imajo v nekaterih državah kot plevel. Po drugi strani, pa je sivkino eterično olje izjemno cenjeno in iskano.

Kot kulinarični element se sivka uporablja v solatnih prelivih, medu, omakah, pijačah, različnih čajih in kot aromatična začimba za številne jedi. Zraven tega seveda, da jo veliko uporabljajo za dišave, dišavne svečke in podobno. Odlična je tudi za dišavo za v omaro, za katero iz posušenih cvetov naredimo mošnjičke, ki nam prijetno in nežno odišavijo našo omaro. 

pexels-photo-531539

Sivka pa ima tudi precej zdravstveno pozitivnih učinkovin. Sivka je odlična za sproščanje, pomaga pri težavah z spanjem, nekateri trdijo celo da je odlična pri premagovanju težav z srcem, kožo in lasmi.

Kdo bi si mislil, da ima lahko en naravni vonj toliko pozitivnih učinkov na naše telo?

Sivka sicer izvira iz družine mete. Kar je zanimivo, saj metin vonj sam po sebi ni pomirjujoč. Res pa je, da samo meto velikokrat uporabljajo v pomirjujočih mešanicah za čaj.

Je vam všeč sivka? Jo uporabljate?

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj