Nekaj zanimivih dejstev o dišavah…

Nekaj zanimivih dejstev o dišavah…

Ime »parfum« izvira iz latinske besede »per fume«, kar pomeni »skozi dim«, kar je smiselno, saj so bili prvi parfumi osnovani kot kadilo, izdelani pa so bili iz začimb in zelišč, kot je denimo koriander.

Prva moderna dišava je bila izdelana z mešanjem esencialnih olj in alkohola leta 1310 za kraljico Elizabeto Madžarsko. Dišava je znana kot »madžarska voda«, izdelana pa je bila iz rožmarina, timijana, esence verbene in brandyja, različice te dišave pa lahko kupite še danes pri tradicionalnih izdelovalcih parfumov. Sprva je bil parfum uporabljen kot tonik in parfum hkrati, zdravniki pa so ga predpisovali za grgranje proti različnim tegobam.

V naravi je na voljo veliko aromatičnih virov za sestavo dišav. Parfumska olja so sestavljena iz lubja, cvetja, semen, lesa, sadja, listov, smole, korenin, lišajev ter celo iz mikroorganizmov.

Nekateri parfumi so izdelani celo iz živalskih sestavin, vendar v zadnjem času iz etičnih razlogov vse manj, temveč so te sestavine zamenjali s sintetičnimi. Med temi živalskimi sestavinami je satje, cibetovka, bobrovina, mošusni jelen ter ambergris.

essential-oils-1433694_1280

Vir: www.fragrantica.com

Mnogo modernih dišav je izdelanih iz sintetičnih parfumskih olj. To omogoča različne kombinacije vonjev, not in dišav, ki jih sicer ne najdemo v naravi. Kalon je denimo sintetična sestavina, ki ima ozonsko morski vonj. Parfumi iz sintetičnih sestavin so tudi bolj obstojni kot naravna parfumska olja.

Dve najbolj uporabljeni cvetlični esenci v moderni parfumeriji sta vrtnica in jasmin, kar je razumljivo, saj imata že sami po sebi prijeten in privlačen vonj.

»Kolonjska voda« je blažja, omiljena različica parfuma s koncentracijo med 2 – 5 % esencialnih olj. Izvira iz nemškega kraja Cologne (Köln), uporabljali pa so jo tako moški kot ženske. Dandanes so kolonjske vode izdelane in promovirane predvsem za moške.

Parfum lahko izboljša vaše razpoloženje! Znanstvene raziskave so pokazale, da obstaja povezava med vonjavami in našimi čustvi, zato vas lahko izbira prave dišave spravi v dobro voljo. Nadišavite se s sivko, če se želite sprostiti, ali izberite kaj citrusnega, če želite nekaj poživljajočega.

Vsekakor bodite pozorni pri izbiri tako pri nakupu kot pri nanosu. Poskusite več dišav, tudi večkrat, da vidite, kako se obnese po nanosu tudi po 5, 10 in 30 minutah. Tako boste res izbrali pravi parfum zase.Sorodne objave:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Bi želeli prejemati
popuste za parfume?

Registrirajte se in prejemajte novosti, ocene, ponudbe in popuste za parfume naših partnerjev.