Notni zapis dišav

0
1941

Notni zapis v parfumih, toaletnih vodah in ostalih dišavah. Znano? Najbrž ne. Morda s sliši čudno, a tudi dišave imajo svoje note, ne glasbene ampak dišavne.

Razumeš notni zapis v dišavah? Ga poznaš? A veš, da obstaja? Kakšen je njegov pomen in vpliv na dišavo samo?

Zgornje note, srednje note, spodnje note? Najbrž si za to že slišal/a. Ali pa tudi ne.  Ne nismo v notnem črtovju kakšne pesmi ali znane popevke,  temveč pri dišavah. In tudi tukaj lahko zaznate izraz nota kar pogosto. In ne ta izraz ni tako zanemarljiv. In ja note so pomembne tudi pri dišavah. Note dišavo pravzaprav sestavljajo, ji dajejo takšen ali drugač vonj. Takšno ali drugačno obstojnost in takšno ali drugačno moč.

Prav od not je odvisno kako se vonj določene dišave razvije ter v katero smer dišava gre. Te dišavne note se seveda med seboj povezujejo. Kako? Tako, da so odvisne ena od druge. Če poenostavimo. Najprej zaznamo zgornje note dišave. To so tiste, ki jih zaznamo takoj ko dišavo razpršimo. Te zgornje note tudi najhitreje izhlapijo, zato je izbira dišave v trenutku lahko hitro napačna. Ta zgornja nota namreč po nekaj minutah izhlapi in preide v srednjo noto, ki je veliko bolj obstojna in ima veliko večji vpliv na dišavo samo. Ta srednja nota je obstojna nekaj ur, ko začne prevladovati še tista spodnja nota dišave. Spodnja nota pride do izraza šele v roku ene ure po nanosu in se obdrži na telesu tudi do 24 ur. Torej pomembne so srednje in spodnje note. To so tiste, ki dejansko predstavijo dišavo v pravem pomenu. In ti dve dejansko dišavi dajeta tisti pravi vonj.

girl-1208307_960_720

Ste opazili, da pri dišavah včasih zaznate, da po kakšni uri dišijo popolnoma drugače?

 

Ste opazili, da ste kdaj kakšno dišavo kupili, pa vam potem doma sploh ni več tako dišala kot morebiti v parfumeriji? To je to. Notno črtovje v dišavah pričara druge vonjave šele kakšne pol ure do uro po nanosu. Zato so prenagljeni nakupi na prvi vtis velikokrat napačni. Note poskrbijo, da vas dišava morda navduši šele čez nekaj časa. In tisti prvi trenutek zagotovo ni najbolj realen. Zato preden se odločite za nakup dopustite dišavi, da se prikaže v pravi luči in moči. Dopustite, da vam postane všeč, čeprav vas morda ni navdušila v prvem trenutku. Morda se še razvija. Pustite ji nekaj časa. Pustite se očarati notam in dišavi, ki se razvije s pomočjo notnega zapisa in vas navduši morda šele čez kakšno uro.

Vse v življenju zahteva svoj čas, tudi notni zapis v dišavah.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj