Parfum – Izvor in pomen?

0
885

Beseda parfum izhaja iz latinske besede perfumare, kar pomeni, “skozi dim”.  Parfumerijstvo, kot umetnost izdelave parfumov, se je začelo v stari Mezopotamiji in Egiptu, kasneje so se še podrobneje začeli s tem ukvarjati Rimljani in Perzijci. Prva  kemičarka na svetu, se šteje, ženska z imenom Tapputi, ki je 2. tisočletja pred našim štetjem v Mezopotamiji  destilirana cvetje, olje in calamus z drugimi aromati in jih nato filtrirala.

Parfumi segajo več kot 4000 let nazaj. Odkrili so jih v stari parfumarni na 4.000 kvadratnih metrov. Kjer so zraven parfumov odkrili še , vsaj 60 kotlov za mešanje, lijake in parfumske steklenice. V starih časih so ljudje uporabljali zelišča in začimbe, kot so mandljev, koriander, mirta, smola iglavcev in bergamotke, kot tudi cvetje.

V 9. stoletju je arabski kemik Al-Kindi (Alkindus) napisal knjigo za kemijo parfumov in destilacijo, ki je vseboval več kot sto receptov za dišeča olja, mazila, aromatizirane vode, in nadomestke ali imitacije dragih zdravil. V knjigi  je opisanaih tudi 107 metod in receptov za izdelavo. Perzijski kemik Ibn Sina (znan tudi kot Avicenna) je uvedel postopek pridobivanja olja iz cvetov z destilacijo, še danes se prav ta postopek najpogosteje uporablja. Najprej je eksperimentiral z vrtnico. Kasneje je prišel do njegovega odkritja, tekoči parfumi so sestavljeni iz mešanic olja in zdrobljenih zelišč ali cvetnih listov, ki so tvorili močno mešanico.

Rose voda je bolj občutljiva, in je takoj postala priljubljena. Tako surovine ter  materiali in seveda tehnologija destilacije je bistveno vplivala na zahodni parfumski svet in znanstvena dognanja, zlasti kemije. Do 18. stoletja je bila regija dišav Francija, pa tudi  Sicilija in Italija. Šele kasneje se je pričela širiti tudi drugam.  Tudi danes, lahko brez slabe vesti priznamo, da sta prav Italija in Francija še vedno središče evropskega oblikovanja parfumov ter tudi prodaje le teh.

Dišave so z nami že zelo dolgo, počasna odkrivanja so presunljiva. Ljudje smo jih očitno vedno potrebovali, saj jih v nasprotnem primeru ne bi odkrivali ter razvijali. Pomen dišav je torej morda še večji kot si mislimo. Kako pomembne pa so dišave vam? Izkoristite odkritja izpred toliko let in jih uporabljajte. Naj postanejo del vas, naj postanejo vaš najboljši modni dodatek za prav sleherni vsakdan.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj