Parfumska hiša Guerlain

0
676
guerlain-shalimar
Vir: http://www.fragrantica.com/

Guerlain je slavna francoska parfumska hiša z več kot 185 leti tradicije. Prepoznani so po strasti in tradiciji, vedno so uporabljali razkošne in redke sestavine za svoje dišave, kot denimo francosko vanilijo ali ylang-ylang s svojih lastnih plantaž na otočju Komori. Hiša Guerlain je tudi inovator v rabi umetnih, sintetičnih materialov. Aimé Guerlain, drugi lastnik podjetja, je izdal prvo dišavo Jicky leta 1889 z dodano sintetično komponento, kumarinom. Jicky je tako postal prva »moderna« dišava.

Parfumsko hišo Guerlain je ustanovil Pierre-François Pascal Guerlain leta 1828. ­Sprva je izdeloval splošne higienske proizvode, poleg tega pa je za svoje stranke izdeloval tudi dišave. Sčasoma je podjetje preraslo v zelo uspešno, saj so postali uradna parfumska hiša za mnoge evropske kraljeve dvore.

Po njegovi smrti je njegovo delo in podjetje prevzel sin Aimé Guerlain. Aimé naj bi razvil tudi tako imenovan “Guerlinade” – značilno sestavo spodnjih not za parfume Guerlain, ki je bila uporabljena v mnogih dišavah.

Naslednji, ki je prevzel podjetje, je bil njegov nečak Jacques Guerlain. Razvil je nekaj najbolj poznanih dišav, in sicer L’Heure Bleue (1912), Mitsouko (1919) in Shalimar (1925), ki je eden izmed najbolj popularnih dišav vseh časov.

guerlain-jicky
Vir: http://www.fragrantica.com/

Jean-Paul Guerlain je vnuk Jacquesa Guerlaina. Sprva je pomagal, nato pa samostojno razvijal parfume. Njegov prvi parfum je bil slaven Vetiver, izdan leta 1959. Njegove ostale znane kreacije so še Habit Rouge, Chamade, Eau de Guerlain in Nahema.

Parfumska hiša Guerlain je bila družinsko podjetje do leta 1994, ko jo je pridobil konglomerat podjetij Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH). Leta 2002 se je družinska zapuščina zaključila z Jean-Paul Guerlainovo upokojitvijo, vendar še vedno sodeluje s podjetjem kot svetovalec. Leta 2008 je bil Thierry Wasser določen za uradnega parfumerja hiše Guerlain.

Vodilni Guerlainov butik v Parizu je bil prenovljen in ponovno odprt v juniju 2005. To ni le butik in glavna pisarna parfumske hiše, temveč pravi muzej.

Parfumska hiša Guerlain je ustvarila več kot 300 dišav. Prva Guerlain dišava je izšla že leta 1860. Njihovi parfumi so bili ustvarjeni v sodelovanju z mnogimi parfumerji, kot so: Jean-Paul Guerlain, Jacques Guerlain, Aime Guerlain, Sophie Labbe, Sylvaine Delacourte, Randa Hammami, Thierry Wasser, Mathilde Laurent, Christophe Raynaud, Frank Voelkl, Marie Salamagne, Karine Dubreuil, Maurice Roucel, Sonia Constant, Francis Kurkdjian, Christine Nagel, Daniela (Roche) Andrier, Annick Menardo, Olivier Polge, Delphine Jelk, Beatrice Piquet in Pierre-Francois-Pascal Guerlain.

Stekleničke dišav so različnih oblik, barv in velikosti, vse pa izražajo značilno tradicijo in razkošje parfumske hiše Guerlain.

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj