Pierre Cardin – Italijan z navdihom

0
592

Pierre Cardin je italijansko francoski modni oblikovalec, ki  je pridobil slavo za svoje futuristične modne trende v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja. Prvotno je delal študij arhitekture, a kasneje ugotovil, da se veliko bolj znajde med modnimi kosi in dišavnimi modnimi dodatki. Cardin je prišel v Pariz leta 1945 in sprva delal za Jeanne Paquin in Elsa Schiaparelli in se pridružil novi hiši Christian Dior. Tam je ostal  do leta 1950, ko se je odločil za svojo pot in zato, da ustanovi svojo modno hišo. Na podlagi svojih izkušenj, ki si jih je pridobival skozi svoje delo in prakso, je seveda gradil svojo modno hišo, ki pa je sčasoma postajala vedno bolj uspešna. 

Njegova prva zbirka oblek in modnih dodatkov je bila prikazana in predstavljena leta 1953. Priljubljenost njegove oblike “oblačil mehurčka” mu je omogočila, da je odprl svoje prve ženske butike leta 1954. Prav tako oblika oblačil ga je nekako izstrelila med zvezde, kjer je kasneje bil v samem vrhu ženske mode. Njegovi butiki so bili zelo obiskani in uspešni. Ženske so spoznavale modo skozi njegova oblačila. Moški butik se je odprl leta 1957 in Cardin je začel načrtovati tudi moške srajce.  Prva Kolekcijo Cardin za moške je bila prikazana leta 1960. Tudi moški so se pričeli navduševati nad njegovimi oblačili in so vse bolj posegati po njih. V tem času je Cardin veliko potoval skozi Japonsko in bil eden prvih Evropskih oblikovalcev, ki ponujajo visoko stopnjo na nastajajočem japonskem trgu.

Cardin je postal celo honorarni profesor na japonskem fakultetu za oblikovanje Bunka Fukosa.  Leta 1981 je Cardin kupil znamenito restavracijo Maxim v Parizu. Ohranil je izreden slog Art Nouveau v restavraciji, ki v drugi nadstropju dodaja kabare in sčasoma preoblikoval preostala nadstropja stavbe v muzej, ki je namenjen slog Art Nouveau.

 Pierre Cardin je začel ponujati parfume pod svojo blagovno znamko z moškim vonjem Pierre Cardin Pour Monsieur leta 1972. Zato se je odločil, ker je želel svojo ponudbo oblačil in modnih dodatkov primerno nadgraditi tudi z dišavami. Prepričan je namreč, da dišave in oblačila gredo tesno skupaj in ene brez drugih ne obstajajo.  Dišave Pierre Cardin se v današnjem času proizvajajo in nastajajo  v povezavi z Cotyjem.

Dišave Pierre Cardin so bile izdelane v sodelovanju s parfumerji Martin Gras, Francoise Caron, Benoist Lapouza, Olivier Cresp, Dora Baghriche, Nathalie Lorson, Daniel Moliere, Christophe Raynaud, Christine Nagel in Bertrand Duchaufour. 

Kupite jih lahko še v današnjem času, saj dišave še zmeraj nastajajo.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj