Poznate razlike?

0
304

Parfum, Eau de parfum, Eau de Toilette, Eau de Cologne, Eau de fraiche? Vse to so izrazi, ki jih lahko srečate na vaših dišavah. Pa ste se kdaj vprašali kakšna je razlika in kaj vsi ti izrazi sploh pomenijo?

Verjetno ste opazili, da je precejšnja razlika v ceni. Vsi ti izrazi pomenijo različno intenziteto vonjev, kar pomeni tudi razliko v ceni. Najvišje je zmeraj parfum, najnižje kolonjska voda (Eau de Cologne). Z drugimi besedami pomeni razliko v koncentraciji parfumskih olj. Seveda ta koncentracija vpliva na to, kako dolgo bo vonj obstojen, kako močen bo in tudi kako se bo razvil na vaši koži.

Parfum – najbolj draga različica, glede na visoko vsebnost parfumskih olj, ki jih je v parfumu kar 20-30%, v nekaterih dišavah celo do 40%. Porabi se ga zelo malo, so pa po večini te oblike pakirane v manjše količine, predvsem zaradi visoke koncentracije in posledično nižje porabe. Ta oblika zdrži približno 12 ur ali več. Priporočljiva je za ljudi, ki imajo radi bolj intenzivne, bogat vonje, ki zdržijo skoraj ves dan in ne potrebujejo reaplikacije.

EDP (eau de parfum) – je lažji od parfuma, a še zmeraj zelo koncentriran. Gre za izjemno popularno obliko, ki se je tudi veliko proda zraven oziroma tik za EDT. Koncentracija je je tukaj 15-20%, dišava zdrži od 8-12 ur. Primerna oblika za vse ljudi in vse priložnosti. Je nekoliko cenjše od pravega koncentriranega parfuma.

EDT (eau de toilette) – ta obika pa je zagotovo najbolj popularna in daleč najbolj prodajana. Je dokaj ugodna različica. Koncentracije pa so seveda precej nižje. Tukaj najdemo 5-15% parfumskih olj. Dišava zdrži 6-10ur in je primerna za vso populacijo. Gre za malce bolj nežno različico, po dokaj ugodni ceni.

EDC (eau de Cologne) – ta oblika je v večini namenjena in uporabljena pri moških (vodice po brizju in podobno). Koncentracija je 2-4%, kar pomeni precej nižja kot pri dražjih oblikah. Seveda pa je več kot priporočljiva za ljudi, ki želijo nežne, lahko vonje s katerimi ne bodo preveč izstopali. Obstojnost je 4-6 ur. Kar pa glede na obliko in ceno tudi ni tako zelo malo.

EDF (eau de fraiche) – malce manj znan oblika in tudi ne pogosto uporabljena. Tukaj je koncentracija samo 1-3%, zato ljudje ne posegajo veliko po njej. A kljub temu je lahko zelo priroročna za uporabo. Morda za v torbico, z njo se lahko na hitro osvežite in hkrati brez strahu, da bi z njo lahko pretiravali.

Zgoraj navedena dejstva pa se seveda razlikujejo od kože do kože. Na obstojnost dišave ne vplivajo samo parfumska olja v posamezni dišavi temveč tudi naša koža. PH (kislost) naše kože ima na to velik vpliv. Zato ne moremo pričakovati, da bo dišava dišala na nas identično kot na naši sosedi, prav tako pa ne moremo pričakovati, da bo na nas dišava zdržala enako dolgo kot pri naši mami. Vsi smo različni, zato je pri izbiri dišave pomembno, da jo testirate na svoji koži in se na podlagi tega tudi odločite katerio boste kupili. Pri nakupu si tako zmeraj vzamite čas. Le tako boste lako najbolj zadovoljni z vašo izbiro dišave. Saj veste, univerzalnega recepta ni zato priporočamo, da se zanesete zgolj na vaš nos.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj