Slovar dišavnih tujk 6 del

0
518

Slovar dišavnih tujk, ki ga že dobro poznate kajne? Izrazov je ogromno, tujk za vas verjetno še več. Da bi razumeli tujke in s tem seveda tudi dišave, pripravljamo za vas naše slovarje ter upamo, da so za vas koristni. Tudi danes še ostajamo pri črki A, naslednjič pa se bomo počasi premaknili že na črko B – vem, da smo to že zadnjič obljubil a enostavno jih je ogrmno. Torej poglejmo kaj nam črka A še prinaša in če nam jo bo danes uspelo dokončati in zaključiti in pogledati proti črki B.

Nadaljevanje črke A naših dišavnih tujk in izrazov.

lexicon-2021953

 Arpege
Klasična dišava, ki nekako določa trend aldehidne parfumerije. Andre Fraysse je ustvaril inspromoviral prvo izdajo Lanvin v  letu 1927.  Aldehidne top note, s pridihom bergamotke, nerolov in breskeve, z osnovo v osrčju na cvetnih notah, predvsem jasmina, vrtnice, kamelija in šmarnice, z lesnimi osnovnimi notami, vključno ambrein, benzoin, mošus, sandalovino in vetiver. Ta dišava se prodaja v značilno črni steklenički, v obliki Flacon v Art Deco slogu, ki ga je zasnoval Armand Rateau.
Artabotrys
Gre za cvetove rastline, ki raste kot plezalka. Njeno daljše ime je Artabotrys odoratissima, ki izvira iz Indije in Indonezije, lokalno jo uporabljajo za izdelavo parfumov oziroma dišav. Njihov vonj oziroma noter v vonju spominjajo na zrela jabolka.
Artemisia Oil
Olje imenujemo tudi Armoise. Olje je parno destilirana iz posušenih rastlin dveh vrst Artemisia (Artemisia vulgaris in A. alba), ki sta tesno povezana z pehtranom.  Pogosto rastejo v zmernih območjih in se gojijo za to olje v Alžiriji, Maroku, Franciji in Jugoslaviji. Olje ima pikanten vonj in se uporablja v mnogih vrstah parfumov oziroma dišav. Še posebaj je uporaben v bolj močnih vonjavah, saj je z svojo pikantnostjo marsikdaj še tista pika na I določeni dišavi.
Asafoetida
Imenuje se tudi Hudičev Gum, Hudičev gnoj, ki ima nepreijeten vonj.  Hrana bogov in Silphium.  Ima gumjaste lastmosti inj pridobljen iz visok aromatičnih vonjev (zaradi žveplom spojin). Prvo so ga izdelovali v podjetjih in  obratih z imenom (Ferula assaj in F. Narteks) s poreklom iz Irana in Afganistana.
Guma se uporablja kot začimba in zdravilo, ki so ga  uporabljali že stari Egipčani in Grki ter Rimljani. Še  zmeraj se uporablja, kot fiksiranje, pri orientalski tipih dišav po tem ko odstranitjo vsebnost suplhurous . Olje z intenzivnim vonjem čebule je parno destilirana iz gumi in se uporabljatako v dišavah kot zdravilih.
Asarabacca
Imenujemo jo  tudi Hazelwort, Wild ARR ali po evropsko Wild Ginger. Vrsta Birthwort, Asarum europaeum, raste  v Evropi in Mali Aziji . Uporabljajo se dišeče korenine, ki so veliko uporabljene tudi v zdravilih in ne samo v dišavah.
 Ash twig lichen
Najdemo jih v nekaterih območjih Evrope in se včasih uporablja pri izdelavi parfumov-dišav in kozmetike. Njegova uporaba ni tako zelo razširjena.
Atomizer
Je drug izraz za razpršilo – menujemo ga  tudi Spray in Uparjalnik (francosko: Vaporasiteur). Steklenička oziroma parfum je narejen z napravo tlaka, pogosto se upravlja s stiskanjem gume, ki sproži enakomerno pršenje. Prvotno je bil patent razvit kot zdravilo za grlo v spreju. Od leta 1910 pa se je začela množična uporaba tudi v dišavnem svetu.  
Attar
Znan tudi pod imenom Otto. Gre za izjemno dišeče eterično olje, ki  izhaja iz cveta z destilacijo. Beseda izhaja iz arabščine “ltr, kar pomeni, parfum (tudi” ATR julij v perzijskem, kar pomeni “maščobe cveta”. To se uporablja predvsem za eteričnega olja vrtnice.)  Je izraz , ki se velikokrat uporablja preveč ohlapno in ne zadene bistva tega olja.
Avens
Običajna obcestna rastlin, ki zraste do 2 metrov visoko in jih najdemo v z Evropi, Severni Ameriki, Aziji in Avstraliji. Botanično ime Geum izvira iz grške besede, ki pomeni “da dobimo prijeten vonj”. Rastlina ima veliko imen držav, vključno Avens Root, nageljnove žbice Root, Colewort, Punk Star, caryophyllata, Wood Avens, Wild rži in Herb Bennett (do  “blaženega zelišča” zaradi prepričanja, da bi lahko ubranijo zlih duhov in divje zveri). Korenike imajo stroku podobno dišavu in jih posušimo za uporabo v vrečkah praških in pot pourri kot tudi za izboljšanje okusa in v medicinske namene. V 17. stoletju so bili  v Angliji prvič uporabljeni za oblačila za zagotavljanje vonja in kot sredstvo proti moljem. Listki dišijo izjemno sladko in so priporočljivi v vsakem gospodinjstvu.
Avocado Oil
Avokadovo olje , pridobljeno iz suhega sadja drevesa avokada (Persea gratissima), ki raste na približno 20 metrov visoko in je doma v tropski Ameriki. Drevo sedaj pogosto gojijo v tropskih področjih. Olje je eden izmed najbolj znanih produktov avokada. Uporablja se v kozmetiki in milih. Vsekakor pa je sam avokado zelo hranljivo živilo. Lahko bi mnu rekli kar več namenski sadež, ki je primeren tako za zunanjo kot notranjo uporabo.
Avon
Podjetje, ki je bilo stanovljeno v ZDA leta 1886. Ustanovil ga je David McConnell, potujoči knjižni prodajalec, njegov osnovni namen je bil, da bi strankam za darilo lahko ponudil ali podaril poceni parfum.
Družba je bila v začetku imenovana California Perfume V letu 1939 je  podjetje postalo Avon
Postali so eden od največjih proizvajalcev dišav, kozmetika in izdelkov za osebno nego na svetu.  Prva zasnova je bila odprta v Veliki Britaniji, kot Avon Cosmetics Ltd, leta 1959, z prodajao na množični trg neposredno prek svojih predstavnikov, za “Avon dame”.
Glavni sedež in tovarna ter celoten kompleks družbe je na Suffern, v Kaliforniji, tovarne v Northampton proizvaja izdelke, ki se prodajajo v Veliko Britanijo in Evropo. Zagotovo znamka, ki jo poznamo preko kataloške prodaje vsi. Izjemno razširjena in na našem trgu prisotna že nekaj let. Ponujajo vse, zraven dišav tudi izdelke za osebno nego, razne modne dodatke in podobno. Avon izdelki rastejo iz leta v leto, in še zmeraj velja za Avon, da daje nek čar in tudi ime kataloški prodaji. Njim je vsekakor uspelo, saj so ena izmed nabolj rastočih kataloških prodaj na svetu, ki ima pozitiven sloves in ji ljudje zaupajo.
Takole pa smo zaključili z našo črko A dišavnih tujk in izrazov. Verjeli ali ne, ne bomo vas več mučil z prvo črko abecede. Torej se v naslednjem delu posvetimo črki B. Ne zamudite našega naslednjega dela dišavnih tujk, hkrati pa pobrskajte po že objavljenih. Zagoto boste našli kaj zanimivega in še ne znanega.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj