Slovar dišavnih tujk 2

Slovar dišavnih tujk 2

Se še spomnite prvega dela? Seveda se kajne? Zagotovo ste se naučili česa povsem novega, prebrali še neznano in morda vam to že jutri pride prav.  Če ga niste prebrali ga hitro poiščite in poglejte katere dišavne tujke smo pregledali in razložili na karseda razumljiv način.

Danes je tukaj že drugi del kjer bomo prav tako pogledali in razložili nekaj tujk v dišavnem svetu. Še zmeraj ostajamo pri črki A. Saj veste kolikokrat se znajdete v povezavi z dišavami v kakšnih tujkah, ki jih ne razumete? Bodisi jih najdete med sestavinami, bodisi preberete v člankih, najdete kjerkoli na spletu ali zasledite pogovorno. Kaj sploh pomenijo določene sestavine v dišavah, od kod izvirajo, se morda uporabljajo še za kaj drugega?  Odločii smo se, da vam pomagamo. Da vam bo lažje. Razumeti sestavine, spojine – skratka vse kar se nerazumljivega najde v dišavnem svetu. Da vam bo lažje razumeti, najti in iskati.

Torej nadaljujmo, kjer smo ostali v prevem delu.

ALKANET

Pojavlja se tudi pod imenom Dyer Alkanet, Dyer Bugloss, Orchanette Anchusa. Gre za majhno trajnicao v obliki zeli (Alkanna tinctoria), ki izvira iz jugo-Evropo in Turčijo, vendar pa je sedaj razširjena po vsem svetu. Ima velik koren iz katere se rdeče barvilo, ki se imenuje Alkanna ali Alkanet, ekstrahira z maceracijo v olju, maščobi ali alkoholom. Barvilo uporabljajo za privlačno rdečo barvo, ki jo daje dišavam, uporabljali so jo že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Podobno barvilo lahko dobimo tudi iz Macrotomia cephalotus.

 ALLIAGE

Gre za dišavo ki jo je  Estee Lauder predstavil že leta 1972. Zelene note, pikantost in muškatni orešček s pridihom rožnatega lesa, borovcev, timijana in osnovno noto hrastovega maha. Stekleničko je oblikoval Ira Levy.

ALOE

Gre za sok rastline Aloe Vera. Rastlina uspeva v vzhodni Afriki, Arabiji. Že v starem Egiptu so ženske uporabljale Ale vero za dišave. Prav tako, pa se je Aloe Vera Uporabljala za sestavino kadile. Aloe Vero uporabljalo tudi v kozmetični industriji, kjer je znana predvsem ko sredstvo za pomiritev ali pripravo kože na nadaljno nego. Njen poimirjujoč učinek na kožo je zares neverjeten in jo najdemo va marsikateri kremi, gelu ali toniku. Taki za obraz in telo. Aloe Vera torej ni le odlično dišavno sredstvo temveč je njen pomen tudi v kozmetiki široko uporabljen.

 ALOEWOOD

Imenujem ga tudi Aloswood, Lignum Aloje, Agar Les in podobno. Gre za izjemno dragoceno dišavno spojino oziroma sestavino. Arabci so ga uporabljali že  v 8 stoletju, medtem ko je bil v Evropi uveden in uporabljen šele kasneje. Aloewood je aromatično smolnato veliko zimzeleno drevo. Kot zanimivost aloewood olje pridobivajo z destiliranjem iz okuženega lesa, ki ima vonj ki spominja na ambro in sandalovino. Del stržena postane črn, smolnat, masten in zelo težak.

Arabci so ga najprej pridobivali iz Kitajske, vsekakor pa  velja za enega najbolj zaželenih vseh parfumskih materialov . Priznanih je okog deset vrst. Zelo kmalu  je postala pomembna sestavina zelo cenjena tudi v Evropi. Večina Aloewood Olja  je danes destilirana v Indiji, vendar les postaja vse bolj redek in iz tega razloga olje izredno drago, tako da se v današnjih časih iz tega razloga malo uporablja v zahodni parfumov. Velikokrat se Aloewood zamenjuje z Aloe. Kar pa nima nobene veze in nima prav nobene povezave.

ALPINE ROSE

Alpine Rose je kot eterično olje, pridobljeno iz korenine Rusty listnati Alprose (Rhododendron ferrugineum = Chamaerhododendron ferrugineum), ki raste v Evropi. Podobno je eteričlnemu olju klasične vrtnice.  Ta se občasno uporablja tudi v  dišavnih izdelkih. 

AMARANTE

Ime izvira glede na vrsto dišave. Ime v samem prevodu pomeni perje princa. Dišavam z to spojino običajno dodajajo vrtnico, sandaloino, mošus in jasmin, vonj pa lepo zaokroži tudi šipek.

AMARIGE

Izjemno kakovostna dišava z lesnimi podtoni, ki jo Givenchy na tržišče poslal leta 1991. Dišavo je  ustvaril Dominique Ropion, njegove glavne sestavine so neroli, palisander, vijolična in mandarin list olje v glavmni noti, s Gardenijo, mimozo, Cassie in ylang-ylang. Vonj zaključi  sandalovina, mošus, ambra, vanilija in Tonka. Izjemno priljubljena dišava, ki jo je zares vredno preizkusiti.

AMARYLLIS

pod tem imenom najdemo dišave, ki jim je dodana lilija, sledovi vrtnice ali nerolija.

AMAZONE

Poimenovane dišave z običajnimi sadnimi vonji na podlagi zelenih not. Prvič je to dišabo predstavul Hermes že leta 1975. Kasneje pa je v letiu 1989 Hilton MCConnus ustvaril nekoliko prenovljeno formulo. V osrčju predvladike vrtnica in jasmin. Za osnovne note pa sta tukaj sandalovina in cedra.

AMBER

Je poenostavljena oblika spojine AMBERGRIS. Ponavadi gre za dišave, ki so orientalsko obarvane. Beseda pomeni nek vonj. Nima pa sama beseda nobene veze z enako imenovano smolo, ki jo uporabljamo tudi za izdelavo nakita.

Prihodnjič nadaljujemo z spojino AMBERGRIS – Kmalu 🙂

lexicon-2021953

Smo pri koncu našega drugega dela slovarja dišavnih tujk. Kot sami vidite jih je precej. Še zmeraj smo pri črki A. Ampak poznavanje teh tujk, nam lahko zelo pripomore ne samo k razumevanju določenih dišav, temveč tudi pri sami izbiri dišav. Že na prvo oko namreč lahko s pomočjo kakšne dišave vidimo za kakšen tip dišave gre ter predvsem ali je primerna za nas.

Sledite in spremljajte nas še naprej, saj bomo kmalu pripravili naslednji del našega slovarja, v kolikor danes ni bilo novosti za vas, morda pa bodo v našem prihodnjem delu. Ostanite z nami – pa saj veste dišave so naš modni dodatek, zato je nujno, da jih razumemo in znamo izbrati.

 

 

 



Sorodne objave:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Bi želeli prejemati
popuste za parfume?

Registrirajte se in prejemajte novosti, ocene, ponudbe in popuste za parfume naših partnerjev.