Slovar dišavnih tujk 3

0
490

Slovar dišavnih tujk je poseben slovar, v katerem imaš razložene nekatere sestavine ali velikokrat uporabljene izraze v svetu dišav. Najbrž se velikokrat vprašaš: Kaj pa to pomeni? In najbrž velikokrat ne najdeš odgovora. No sedaj boste temu lahko naredili in rekli konec. Seveda, če boste pridno spremljali in brali naše skrbno pripravljene  slovarje dišavnih tujk. Danes je pred nami že tretji del in ne boste verjeli, a še zmeraj smo pri črki A. Ja toliko je teh tujk, da še sama včasih ne morem verjeti. Veliko novih izrazov, veliko razčiščenih pojmov s pomočjo našega slovarja. Vsaj upam, da je temu tako. Torej dobrodošli v tretji del našega slovarja, ali morda bolje rečeno enciklopedije tujk v dišavnem svetu.

Pa začnimo oziroma nadaljujmo pri črki A.

AMBERGRIS

Že od nekdaj eden izmed najbolj dragocenih parfumskih sestavin in lahko bi ji rekli tudi ena izmed najbolj legendarnih.  Ambergris najdemo v morju, predvsem v Indijskem oceanu, ali na obalah teh oceanov. Špekulacije o izvoru tega materiala so trajale vse do 19. stoletja, ko so naposled le ugotovili in znanstveno dokazali od kod ta sestavina prihaja oziroma od kod jo pridobivajo. Snov se izloča preko kitov (Physeter macrocephalus) oziroma njihove sperme, potem ko so bili hranjeni s sipami. Izločijo , se grudice, ki običajno tehtajo kilogram ali dva. Njen vonj je najbolj neprijetna v surovem stanju in ga je treba močno razredčili, z raztapljanjem v alkoholu. Po tem procesu po ta snov oziroma sestavina postane zelo dišeča, z aromo, ki ima podobnost z labdanumom. To se običajno uporablja v obliki tinkture, saj je izjemno močna in jo je potrebno previdno dozirati. Vonj je zelo oziroma lahko bi rekli izjemno obstojen. Surovina oziroma sestavina pa mora biti stara več let, preden se ga lahko uporablja v parfumeriji. Torej gre za izjemno dragoceno sestavino dišav.
Že stoletja je zelo visoko cenjeno v vseh dišavnicah. Vendar pa je zaradi vse večjega pomanjkanja, se zdaj le redko uporablja v drugih parfumih kot v sintetizirani obliki. Kakovost parfumi, ki vsebujejo ambro vključujejo “Miss Dior ‘,’ Parure” in “Vol de Nuit”.

AMBON SANDALWOOD

 Gre za aromo lesa, ki se pridobiva iz lesa drevesa, ki ga imenujemo AMBON. Drevo oziroma les izvira iz Indonezije, in je največrat uorabljeno kot aroma za različna kadila.

AMBREIN

Snov ekstrahiramo iz očiščenega  labdanuma. Ko jo očitimo, dobimo podoben vonj ambru. Zelo je cenjen in velikokrat uporabljen kot fiksator dišav.

AMBRES

Najdemo ga tudi pod imenom Artificial ambers.  Snov je namenjena kot fiksator dišav.

AMBRETTE OIL

Olje s cvetličnim pridihom  mošusa. Olje pridobimo tako, da parno destiliramo snov iz semen mošusovega sleza (Hibiscus Abelmoschus = Abelmoschus noschatus), ki se imenuje tudi Target ali listnati Hibiscus, zimzeleno tropsko ali subtropsko grmičevje, obdelano za nafto v Indiji, Egiptu, Indoneziji in na Karibskih otokih, in je tesno povezana z okrami. Posebno dišeče sorta raste v Martiniku. Semena, včasih imenovana Musk Semena, Mošusna Semena, Abelmosk Semena, Ambrette Seeds ali Amber Seeds, imajo svoj vonj, ki je izjemno dolgo obstojen.  Uporablja se pri dišavah ter raznih dišavnih izdelkih. Olje, ekstrahirano iz hlapljivih topil, je drago in se uporabljajo v kakovostnih dišavah oziroma parfumih. Tudi dišave, ki to olje vsebujejo so posledično višjega cenovnega razreda.

AMBROSIA

Ambroisia eterično olje iz geranije oziroma iz grmičevja imenovanega ambrosia, ki jo tako po imenu najbrž poznamo vsi ali vsaj večina ljudi.  Rastlina, trajnica plevel zraste do približno 2 metra visoko in se nahaja v S. Ameriki, Mehiki in južnih in vzhodnih delih ZDA.

AMMONIACUM 

Pri naših prednikih, ki je bila ta snov uporabljena samo kot kadilo.  Veliko ugotovitev kaže na to, da je snov prišla iz tovarne Afriške Ammoniacum (Ferula communis in F. marmarica) najdemo jo v Afriki . Dioskurid opisuje Ammoniacum kot sok velikega komarčka.  Najdenega v Libiji, predvsem v bližini templja Amonovih v Cirene.
Gumi Ammoniacum sodobnega časa pa  je smola, zbrana iz luknje v drevesih, kjer se  v rastlinskem steblu perzijskega Ammoniacum (Dorema ammoniacum = Diserneston gummiferum), ki zraste do 7 metrov visoko, naberejo insekti. Drevo raste  v Arabiji, Iranu, Turkestana, Indija in S. Sibiriji. Smolo v obliki belega lateksa, ki se hitro strdi, potrgajo oziroma poberejo ko pade iz stebla na tla  (ko običajno vsebuje še prah in pesek). Njen vonj, ki  spominja na bobrovino, katerega se včasih uporablja kot nadomestek fiksatorjev v dišavah. Ima tudi zdravilne učinkovine. Uporabljajo pa ga tudi v dišavnih vrečkah in pour purijih.

AMOUAGE
Gre za družinsko podjetje Hamud ustanovljeno Oman – leta 1983 z namenom oživiti staro združenje Arabije z visoko razrednimi dišavami. Podjetje v današnjem času prodaja ‘Amouage’ dišave  po vsem svetu, na najvišji ravni mednarodnih kakovostnih parfumov, ki so izjemno cenjeni po vsem svetu. Ustvaril  ga je Guy Robert, “Amouage” je cvetno-orientalski vonj edinstven za svojo ponudbo z več kot 120 naravnimi sestavinami (vsebuje nenavadno malo sintetičnih snovi); mnoge med njimi so izjemno redke in izjemno drage, zaradi česar je to eden izmed najbolj dragih parfumov na trgu. Cvetlično-sadne note vključujejo vrtnico (celo tri sorte), jasmin, geranije, orris, bergamotke in tuberoze, zmešano z breskvami, marelicami in apno. Začinjeno v srčnih notah kjer vsebuje, številne druge sestavine kot so, pačuli, sandalovina, labdanum, miro, kadilo in ylang-ylanga. Med najbolj dominantnimi v  spodnjih notah so vanilija, vetiver, ambra, cibet in mošus. Vse skupaj se prodaja v posodicah oziroma stekleničkah iz srebra in poldragih kamnov, ki jih je razvil in oblikoval Aspreys. Leta 1991 je bil izbran kot “Star izdelek leta” v Cannesu. Gre torej za izjemno drago ter cenjeno dišavo. Morda pa boste imeli kdaj srečo in jo boste lahko preizkusili.

AMOUR AMOUR 

Klasični cvetlični vonj svežih sadnih not na vrhu. Ustvaril ga je Jean Patou že davnega leta 1925. Srce dišave je cvetličnih šopek, ki temelji na vrtnicah, jasminu in nageljnih, z vrhunskimi notami nerolije, črnega ribeza, brsti, narcis in bergamotke, in v nižjih notah kjer najdemo prevladujoči vetiver. Parfum oziroma dišava je bila prenovljena leta 1984 in je še zmeraj v prodaji. Amour amour predstavnik ljubezenske zgodbe, predstavnik ljubezni. Priljubljen in uzjemno dobro prodajan vonj.

ANAIS ANAIS 
Gre za svež cvetlični vonj, ki ga je  ustvarila leta 1979 Cacharel, za katero je bil ustvarjen s Firmenich dišavo. Leta 1989 je bil to eden izmed najbolj prodajanih parfumov v Veliki Britaniji. Sestavina se imenuje po Anaitis, starodavni perzijski boginji ljubezni. Srce parfuma oziroma srednja nota, temelji na vrtnicah, jasminu in iris, s priokusom tuberoze, ylang-ylanga in drugih cvetličnih dišav. Vonj je nežno cvetlični. Zgornje note so listnato zelene, osnovne note vsebujejo vetivert, hrastov mah in pačuli. Izvirna steklenička ima srebrno kapico, ki je bil oblikovana s strani oblikovalke  Annegret Beier.

ANETHOLE
Gre za belo kristalno trdno snov, ki jo najdemo v olju iz janeža, zvezdastega janeža, komarčka in nekaterih drugih rastlin. Le to se občasno uporablja v različnih dišavah, dišavnih izdelkih, najdemo pa ga tudi v trdih ali tekočih milih.

S tem zaključujemo tretji del. Črka A še kar vztraja. In vedno znova lahko opazimo koliko je dejansko izrazov, ki so nam neznani. A počasi nam postajajo vse bolj znani – tudi s pomočjo tega slovarja tujk. Se vidimo v četrtem delu – kmalu.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj