Slovar dišavnih tujk 4

0
481

Kje je že naš tretji del? Kar nekaj časa je že minilo od našega zadnjega dela dišavnih tujk. Danes pa končno pred vami že četrti del. Še zmeraj pri črki A. Teh tujk je zares ogromno. Prav naši slovarji, pa so namenjeni temu, da bo teh tujk manj, oziroma da tujke ne bodo več tujke, ampak izrazi, ki jih boste razumeli.

Pa nadaljujemo 🙂

Angelica

Imenuje se lahko tudi vrt Angelica.  Ta rastlina izvira  (zdravilni gozdni koren = A. officinalis = archangelica officinalis) iz Sirije, vendar sedaj pojavlja tudi na območjih Europe. Obstaja približno 30 sort. Angelica  Zraven njegove uporabe v zdravilih in aromah, eteričnih oljih  se uporablja v proizvodnji dišav, zlasti v chypre in vejice podobni parfumih. Velikokrat se v dišavah uporablja tudi kot fiksativ. Posušene korenine in seme se uporabljajo tudi v porpouri vrečkah,  smolnni ekstrat iz korenin pa uporabimo kot fiksativ.

Animal Perfume Materials

V dišavah se uporabljajo tudi razni izločki živali. Nekateri se v dišavah uporabljaho že od antike, a ekateri so v današnjem času še zmeraj zelo cenjeni. Glavni med njimi so: Ambra (od sperme kita),  Propolis (snov čebel), Sweet kopit (morski polž).

Animalic

 Izraz se uporablja v parfumeriji za opis dišečega materiala živalskega izvora ali vonj, ki prihaja iz tega materiala tudi vonj iz vira rastlin, ki je narejen sintetično, ki spominja na tak material. 

Anise

V prevodi pomeni janež. Sedaj vam je verjetno nekoliko bolk znan.  Zraste za približno 18 centimetrov visoko in izvira iz Egipta, Male Azije, Grčije in Krete. DObro so znane predvsem zdrastvene koristi janeža, Grki in Rimljani, so ga uporabljaji tudi kot začimbo. Njena pridelava se je razširila v srednjo Evropo.  Olje janeža je destilirano iz semen in ga občasno uporabljajo v parfumeriji. Tako olje, kot semena so včasih dodajo pot pourri v vrečkah.

Annick Goutal

Gospa rojena v Franciji, uspešna koncertna pianistka in model, Annick Goutal je ena od redkih žensk, ki so postale “nos”. Leta 1977,  je ustvarila svojo prvo dišavo, Folavril “, leta 1979 naslednjo in v letu 1980 odprla prvo trgovino. Njena družba,  nosi njeno ime, ima svetovno podjetje v sodelovanju s skupino Tattinger. Parfumi se prodajajo v značilni steklnenički z metuljem na zamašku.

“Antaeus”

Dišava za moške, ustvarjena za Chanel leta 1981 . Imenuje se po nepremagljivem junaku grške mitologije. Njene glavne sestavine so žajbelj in mirte, ki zagotavlja aromatične note, pačuli in sandalovina dajeta olesenele zapiske not.

Anyme olje

Olje, pridobljeno z destilacijo lesa avstralskega drevesa 一 Myoporum crassefolium. To je po lesu, vonj in se občasno uporablja v milih.

“Apogee”

Inovativni cvetno-chypre parfum, ki ga je “Les SENTEURS” v Londonu predstavil leta 1989. Ustvarjena za Les SENTEURS Francois Robert (sina Guy Robert), vsebuje v zgornjih notah šmarnico, jasmin i (nenavadno za top note) kadila, s srcem temelji na vrtnice in sandalovino in ima bazo, v kateri sta pačuli in hrastov mah glavni sestavini.

Da ne bomo predolgi končujemo za naš četrti del slovarja. V upanju, da ste se naučili kaj novega in predvsem našli kaj novega vam sporočamo, da bo tudi peti del kmalu na voljo. Medtem pa lahko še malo pobrskate po našem prvem, drugem in tretjem delu slovarja dišavnih tujk.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj