Slovar dišavnih tujk 5

0
642

Slovar dišavnih tujk, ki ga že dobro poznate kajne? Izrazov je ogromno, tujk za vas verjetno še več. Da bi razumeli tujke in s tem seveda tudi dišave, pripravljamo za vas naše slovarje ter upamo, da so za vas koristni. Tudi danes še ostajamo pri črki A, naslednjič pa se bomo počasi premaknili že na črko B. Torej poglejmo kaj nam črka A še prinaša.

lexicon-2021953

APPLE

Jabolka so uporabljali v dišavah že veliko let nazaj Arabci. V današnjem času in sodobni parfumeriji je aroma pridobljena z destilacijo soka ali bolj običajno, s sintezo. Torej jabolka v dišavah so aroma jabolk, ki jih poznamo v vsakdanjem življenju.

APRICOT

Le kdo ne pozna marelic kajne? V sodobni parfumeriji je vonj marelice ustvarjen sintetično; in se precej pogosto uporablja, da zagotovi sadni učinek oziroma sadno noto v dišavi (na primer “Femme”), medtem ko se Apricot Kernal Olje uporablja v izdelkih za nego obraza in telesa ter je zelo cenjeno.

AQUA ANGELI

So odišavljene vode, ki so bile sprva ustvarjene in  narejene za odišavljanje srajce kralja Ludvika XIV v Franciji (1638-1715).  Takrat so bile vodice sestavljene iz aloewood, muškatni orešček, nageljnove žbice, jasmina, mošusa in pomarančnega cveta.

ARABSKE DIŠAVE

Imajo izjemno dolgo zgodovino. Razna arabska kadila, ki so dišala, so bila znana že več kot 1500 let pred našim štetjem. Velik del znanja o zgodnjih arabskih parfumih  izhaja iz knjige parfumskih receptov Al-Kindi. Iz tega je razvidno, da je bila večina glavnih sestavin egipčanskih, grških in rimskih.  Arabci so v dišava uporabljaji, številne materiale prej neznane za možnost uporabe v dišavah v Evropi, zlasti  Ambra, bobrovina, mošus,  aloewood in kafre. Od sadnih not  kot so jabolka, marelice, rešeljike, citron, mirta, breskve in kutine. Od Cvetličnih sestavin Hollyhock, Hyacinth, jasmina, jonquil, lilija, narcise, Pandanus, vrtnice, vijolice in wallflower. Lahko bi rekli, da so bili prav arabci tisti, ki so vpeljali marsikateri vonj oziroma noto v dišavni svet in prav zaradi njih je v današnjem času dišavni svet, tako zelo razvit.

ARAMIS

Gre za Italijansko podjetje s sedežem v Firencah, ki je bila ustanovljena leta 1965 in je zdaj del skupine Estee Lauder. To je specializirano za moške in za  njihovo osebno nego oziroma za proizvode za osebno nego, ki so namenjeni moškim.

ARAUCARIA OIL

Rose-dišeče olje, destilirano iz lesa drevesa, ki zraste približno 30 metrov visoko, Neocallitropsis araucarioides, ki jih najdemo v Novi Kaledoniji se uporabljajo za  fiksiranje, v kozmetiki in pri milih.

ARBOR VITAE OIL

Imenujemo ga tudi olje bele Cedre, Cedar Leaf Oil in Thuja Leaf Oil. Olje z balzamičnim borom, kot dišava s kater so nekoč tudi zdravili in se še vedno uporablja občasno v dišavah (zlasti kot fiksativ). To je destilirano iz listov vzhodnega Arbor Vitae drevesa (Thuja occidentalis) vzhodne ZDA, ki se imenuje tudi bela Cedra in Drevo življenja. Drevo je bilo v odkrito v Veliki Britaniji v letu 1566.

ARMENIAN PAPER

Papir nasičen z aromatičnim raztopino, tako da se lahko sežge kot kadila.

AROMACHOLOGY

Je veja se ukvarja s fiziološkimi učinki vonjav aromaterapije. Trenutne raziskave, predvsem na Japonskem, ki se ukvarjajo z izborom vonjev za pomirjujoče ali očarljive učinke in fizično merjenje teh učinkov. Aplikacije, ki se razvijajo na Japonskem, predvsem s Shiseido, vključujejo aromatično budilko, ki je namenjen za oddajanje zadovoljujočih vonjav v času prebujanja in emisij parfumov v delovnih okoljih, namenjenih za osvežitev in za lajšanje stresa v pisarnah.

AROMATHEMES

ime, ki se uporablja v parfumeriji za opis visoko koncentrirane naravne cvetlične parfume.

AROMATHERAPHY (AROMATERAPIJA)

Metoda terapevtskega zdravljenja, ki so jo razvili v tem stoletju,  gre za vonje predvsem  na osnovi rastlinskega izvora. Razvijal so jih več stoletij,  uporabljajo se eterična olja aromatičnih rastlin, ki jih  uporabljamo pri masaži, v aromatičnih kopeli ali v obkladkih. Vse več je uporabe tudi pri inhaliranju.  Beseda Aromatheraphy  je bila prvič uporabljena (v francoščini kot Aromatherapie) leta 1928, ki ga je uporabil Rene Gattefosse, francoski kemik, ki je delal v družinskem podjetju z dišavami.

Čeprav smo obljubili, da danes zaključimo s črko A, pa temu ni tako. Še nekaj izrazov je ostalo (tudi sami smo presenečeni nad količino neznank), zato nas tudi v šestem delu še čaka nekaj izrazov na črko A. Ne zamudite ga in nas pridno spremljajte. Prihodnjič zares zaklljučimo s črko A.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj