Spomladansko cvetje v dišavah…

0
1114

Pomlad. Čas ko kar kliče po cvetlicah in cvetličnih vonjih. Cvetlice naznanjajo pomlad in hkrati so cvetlice tiste, ki tvorijo odlične spomladanske vonje. Nežne, romantične in predvsem takšne, ki naznanjajo toplo vreme. A ni super imeti takšnega vonja v svoji zbirki? Morda si lahko že kdaj v hladnejših mesecih pričaraš pomlad. Katere pa so tiste najbolj pogoste note, ki se pojavljajo v takih dišavah? Katere so tiste cvetlice, ki naznanjo pomlad hkrati, pa tvorijo tudi čudovite dišave? Pa poglejmo – za vas smo izbrskali nekaj najbolj pogostih. Pravzaprav tri najbolj zanimive in tri take, ki nosijo s seboj prav posebno stvar. Te zanima kakšno? Beri naprej 🙂

NARCISE

Mislimo, da ni nič bolj očarljivega kot narcise v spomladanskem času. Ko se prikažejo prvi pomladni sončni žarki narcise že zacvetijo v vsej svoji lepoti. In lahko bi rekli, da so narcise ene izmed prvih znanilk pomladi. Narcisini cvetovi so zares prava paša z oči. Očarljive za naše oči, srce in nos. Ekstrakt, ki ga pridobivajo za dišave, pa ne pridobivajo iz katerihkoli narcis temveč samo iz ene vrste. Gre za divjo vrsto narcise poimenovano Narcissus poeticus, ki raste le v Franciji. Gre pa za enega izmed najdražjih izvlečkov. Za primerjavo: Iz celega polja narcis, se pridobi samo 1kg ekstrakta, ki služi kasneje za pridelavo dišave oziroma samo dela dišave. Lahko bi mu rekli kar tekoče zlato. Zato se ne čudite, v kolikor bodo dišave, ki vsebujejo narcise pretirano drage oziroma bodo imele izjemno visoko ceno. Ne gre za modno muho, ne gre za znamko, gre preprosto zato, da vsebuje ta dišava noto narcise, ki je vredna skoraj toliko kot zlato. Če imate takšno dišavo na svoji polički s parfumi, pa jo cenite, kot zlato ali še bolj. Imate zelo drgocen vonj v svoji zbirki.

plant-1338951_960_720

ORRIS

Prelep vijolično moder cvet, ki je prav tako lep pomladni cvet kot narcisa. Vedar pa tukaj ne pridobivajo dišave oziroma ekstrakta iz njegvih cvetov, temveč iz korenin. Pravzaprav iz korenin pridobivajo olje – eterično olje. Gre pa za zelo dolg proces pridelave. Iz tega razloga je to tudi ena izmed najdražjih sestavin, ki je uporabljena v dišavah, in ki se uporablja predvsem pri izdelavi parfumov in bolj koncentriranih verzij dišav. Proces pridelave olja traja kar 3-5 let saj tako dolgo traja, da se korenine posušijo in dozorijo. Vonj pa spominja nekoliko na vonj vijolic. Vsaj prva asociacija so vijolice. Tudi po videzu spominja na hitro na tiste lepe vijolične cvetove. Vsekakor ne pozabite, ko boste naslednjič vonjali dišavo, ki vsebuje orris. Gre za eno izmed najbolj dragocenih sestavin. Uživajte v njej.

OrrisRoot

FREZIJA

Bela cvetlica frezija. Tako lepa in tako pomladna. Njen vonj  je zelo mešan svež, limonast na eni strani na drugi pa pikanten in na čase transaparenten. Njegovega vonja pa žal ne moremo obnoviti oziroma spremeniti v ekstrakt parfumov. Namesto tega uporabijo linalol, ki je sicer kot spojina naravno prisoten v frezijah, včasih tudi do 90 odstotkov. Zanimivo kajne? Včasih prideš do dejstva, da je tudi narava lahko včasih kemija. In nismo samo mi tisti, ki delamo kemijo iz narave.  Narava jo več kot očitno včasih naredi kar sama.

pol_pl_Fressia-Frezja-White-10-szt-2562_1

To so le tri najbolj zanimive in posebne cvetlice, ki smo jih odkrili v povezavi z dišavami in njihovo pridelavo. Seveda obstaja še veliko več pomladnih cvetlic in vonjev, ki so prav tako posebni. A te so se nam zdele najbolj zanimive.  Oziroma takšne, ki imajo v sebi zares nekaj posebnega – ali so drage, ali je draga pridelava ali pa so celo same kemijska spojina. Čudesa narave, bi lahko rekli.

In kot vidite, so vse predstavljene komponetne oziroma cvetje izjemno drage in dragocene. No vsaj prvi dve. Kot je dragocena pomlad, sonček, toplo vreme. Pomlad je pač čas, ki ga moramo ceniti. Ne samo kot letni čas, temveč tudi vse cvetlice, ki nam jih pomlad prinese. Gre kot vidite za izjemno dragoceno cvetje, z izjemno dragocenimi sestavinami pomladnih dišav. Naj bo pomlad čimbolj topla in predvsem čimbolj dišeča.

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj