Toaletna vodica ali parfum?

0
331

Se v drogerijah in parfumerijah velikokrat sprašujete EDT ali EDP? Kaj sploh pomenijo te kratice? Ko zagledate kratico EDP veste, da gre za parfum, ko zagledate EDT veste da gre za toaletno vodo. Eau de Perfume ali eau de toilette. Parfumska voda vsebuje velikokrat več kot 20% eteričnih olj, medtem ko toaletna voda vsebuje manj kot 10%.

Beseda “parfum” sama po sebi izhaja iz latinskega per – in – in fumare – dima. S prihodom dobrega vremena lahko iščete nekaj malo lažjega od vonja, ki ga uporabljate v hladnejših mesecih. Vsaka parfumska hiša uporablja lastno terminologijo in kategorije, da razvrsti svoje parfume glede na koncentracijo esenc ali aromatičnih olj, ki jih vsebujejo, vendar bi morali dati splošno predstavo o tem, kaj kupujete.

Eau de Cologne. Na spodnjem delu razpona, kar zadeva koncentracijo, je eau de cologne. To kaže, da vsebuje približno 7% esence, raztopljenih v alkoholu. To je čudovito osveževanje v vročem vremenu in ker ne traja dolgo, ga je mogoče pogosto ponovno uporabiti neposredno na kožo.

Eau de toilette. Včasih se uporablja za opis enake koncentracije kot kolonjska voda, toaletna voda lahko vsebuje do približno 10% aromatične esence. Vrhunske note – prvi vonj, ki ga sprosti parfum – so prevladujoči, zaradi česar se osvežuje, ko se nanese, in hitro izgine. Eau de toilette in kolonjska voda so najbolj priljubljene oblike, v katerih se dišava prodaja, in so še posebej primerni za poletje.

Eau de parfum.  Koncentracija olj je več kot 15%, včasih pa doseže do 20%. Ker je manj intenziven kot ekstrakt parfumov, je tudi cenejši, vendar običajno traja dolgo in se prodaja v majhnih velikostih. Parfum. Imenuje se tudi ekstrakt parfuma ali ekstrakt, to je najdražja različica katere koli vonjave; to je tudi najlepše zaradi celotne simfonije zgornjih, srčnih in osnovnih opomb, ki se sproščajo v določenem časovnem obdobju. To je posledica visoke koncentracije esenc – kar 40% volumna. Parfum se nanaša neposredno na kožo na impulznih žariščih – po notranjih ušesih, za ušesi, v grlu … Povprečna koncentracija esence v parfumu je 25%, zaradi česar je to najbolj obstojna kategorija vseh kategorij vonjav. Potrebna je le majhna količina, kar se odraža v velikosti, v kateri se prodaja.

Preprosta razlika je ta, da je parfumska voda veliko bolj koncentrirana kot toaletna voda. Kako se odločiti katero izbrati? To vam bo najbolj povedal vaš nos. V kolikor se vam zdi parfumska voda premožna za vas, izberite toaletno vodo in obratno seveda. Bolj kot ne oziroma praviloma je to edina razlika. In kot smo že omenili samo vaš nos vam bo pomagal izbrati, katera verzija bo najboljša za vas.

Katero verzijo  pa vi najraje izberete?

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj