Vonj – naše najboljše orodje

0
435

Naš občutek za vonj je naše izjemno močno orodje za učenje o svetu, v katerem živimo. Le ta nas uči, celo preden se rodimo, in se  šele razvija s starostjo. To pomeni, da določene vonjave zaznavamo že  pred rojstvom, vendar se naš vonj z leti razvija oziroma spreminja. Lahko bi rekli, da se prilagaja na vsakdanje vplive in okolico.

Vonj je seveda neločljivo povezan z našim razpoloženjem. Različni vonji tako lahko sprožijo široko paleto različnih  čustev. Pomagajo nam lahko, da se sprostimo ali celo priklicati neke stare spomine iz preteklosti v sedanjost. Dejstvo, da ni dveh ljudi na svetu, ki bi dišala enako je še bolj zanimivo. Vsak človek namreč nosi svoj poseben in individualen vonj. In ljudje gojimo na nek način neke simpatije tudi po zaznavanju vonjev, čeprav se to dogaja v ozadju in se teh stvari velikokrat niti ne zavedamo.

Kakšen je sploh smisel našega vonja? Kakšna so zanimiva dejstva glede našega vonja? Izbrskali smo jih nekaj – tistih najbolj zanimivih.

Vonj je naše najbolj občutljivo čutilo. Odkrili so, da si ljudje zapomnijo več let določene dišave. Tudi do 65% natančno. Še en dokaz kakšno moč ima naš vonj.

Vsake 4 tedne se celice za naš voh obnovijo, kar pomeni, da določeni vonji vsake 4 tedne dišijo kot novi. Naš vonj pa je prerojen.

Naš vonj je v popolnosti razvit že pred našim rojstvom. Naša funkcija oziroma čutilo za vonj je popolnoma razvito še preden se rodimo. To je tako prvo čutilo človeškega telesa, ki funkcionira v svoji popolnosti takoj ko se rodimo.

Ste vedeli, da je vaše čutilo za vonj močnejše takoj po telovadbi? V nosnem prehodu je namreč takoj po tem več vlažnosti, kar pomeni tudi veliko bolj oster vonj. 

Ste vedeli, da so moški nosovi večji od ženskih? To je zaradi večje mišične mase, ki se hrani s kisikom.

Naši možgani lahko sprocesirajo do 10.000 različnih vonjev. Še en dokaz koliko sposobnosti nosi naš vonj.

Vonj ima velik vpliv na privlačnost tudi, če človeka ne vidimo. Predvsem slednje si velja zapomniti in še enkrat več vtisniti v spomin. Izbirajte dišave s katerimi se dobro počutite tudi vi in ki nekako pristajajo na vašo osebnost. Vonj je namreč izjemno pomembno čutilo, ki je z nami od našega prvega do zadnjega dne. Le zakaj ga ne bi izkoristili sebi v prid? Izkoristite vaše čutilo in izkoristite pravilne dišave.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj