Zanimiva dejstva o dišavah

0
612

Ste se kdaj vprašali kaj vse se skriva za vašimi dišavami? Morda imajo tudi dišave svoje skrivnosti. Kakšen je sploh proces nastanka? Vsi vidimo le tekočino v steklenički. A ta tekočina skriva ogromno zanimivih dejstev. Nekaj smo jih izbrskali za vas.

Vsi imamo nekaj dišav, ki so nam najljubše in nam ustrezajo. Vemo, kateri vonji so nam najljubši in nam vzbujajo prijetne občutke. Ko jih najdemo, se jih držimo, dokler ne najdemo kaj novega, kar nam ustreza in zanimivo diši. Poznamo tudi tiste dišave in vonje, ki nam nikakor ne pašejo in se jih na daleč izogibamo.

Pa veste kaj več o samih dišavah in njihovi sestavi? Tukaj je nekaj zanimivih dejstev.

Dejstvo številka 1: Za izdelavo le 1 kg vrtničnega olja potrebujemo kar 4 tone vrtnic!

 

4 tone vrtnic pa je 1,600,000 vrtničnih cvetov, to pa zadostuje le za 100 stekleničk parfuma, temu primerne so tudi visoke cene nekaterih dišav.

Seveda tukaj mislimo na tiste čiste esence vonjav in ne le na izvlečke. Dišave, kjer jim je dodana le kakšna nota vrtnice nimajo tako visoke cene, ter so seveda dostopne vsem.

Dejstvo številka 2: Nekatere sestavine dišav imajo morda imenitna imena, njihov izvor pa je manj imeniten.

Taka sestavina je denimo ambergris, ki je ena najbolj redkih sestavin v parfumih, nastane pa v črevesju določene vrste kitov, ter se nato izloči in sčasoma posuši.

Setavina, ki je izjemno cenjena in draga a vsekakor boste verjetno sedaj najprej pomislili preden jo boste nanesli nase kajne? Kar brez skrbi. Note so seveda prečiščene in z prvotnim izvorom nimajo nič razen seveda vonja.

Dejstvo številka 3: Morda ga vi ne zaznavate, ga pa drugi!

Dišave, ki jo nosite, se bo vaš nos kmalu navadil in je sčasoma ne boste več zaznavali, drugi jo pa še vedno bodo, zato ne pretiravajte z nanašanjem parfuma. To je tisto dejstvo ki mu lahko pravimo tudi manj je več. Pretirano nanašanje dišave nas lahko pripelje do ravno nasprotnega učinka, ki ga želimo doseči. Torej. Če ga ne zaznate vi, ga pa zagotovo vaša okolica. Zato ne pretiravajte.

Dejstvo številka 4: Ena dišava ima lahko različen vonj.

Da, res je. Dišava ima lahko drugačen vonj na različnih osebah, saj kemija našega telesa (ali pa hrana, ki smo jo zaužili) vpliva na večje izražanje določenih not v parfumu. Kot smo že večkrat povedali pa je tudi ph kože vsakega posameznika drugačen. Le ta je odgovoren v kaj se bo naša dišava razvila. Zato še enkrat. Če diši na vaši prijateljici ali mami ni nujno da bo dišal na vas. Dišavo tako izbirajte na podlagi tega kako diši na vas ne na kom drugem.

Dejstvo številka 5: Kar vam diši kot cvetlice, lahko drugim smrdi!

Razlog? Indol. To je aromatična heterociklična organska spojina, ki jo najdemo v naravi tako v cvetju kot v iztrebkih. V cvetju je te spojine sicer čisto malo, zato se jo redko zaznava.

Tako, zdaj imate nekaj novih, uporabnih informacij o dišavah in se lahko podate na novo raziskovanje parfumov, ki so vam všeč, ter njihovih sestavin. Dišave izbirajte individualno in ne dovolite, da na vaš izbor vpliva karkoli drugega kot vaš nos in vaš PH kože. V kolikor se v dišavi odlično počutite to kažete tudi navzven. Dišava pa je nekaj kar daje piko na I naši urejenosti. Je naš najboljši modni dodatek, zato izbirajte pravilno. Z njo lahko veliko pridobite ter tudi izgubite. Izkoristite dišave v svoj prid.

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj