Parfumi in pH naše kože

0
782

Ste se že kdaj vprašali, zakaj parfumi drugače dišijo na različnih ljudeh?

Kolikokrat si želimo, da bi nam nek parfum pristajal tako kot prijateljici, a ko si ga nanesemo, na nas čisto drugače diši ali celo smrdi?

https://pixabay.com/

Vsakemu parfumu doda piko na i naša koža. Na hitrost in intenzivnost hlapenja namreč vplivajo temperatura, vlažnost in pH kože. Poleg tega spremeni vonj tudi naša edinstvena kemijska struktura kože, ki je odvisna od prehrane, zdravja in hormonskega ravnovesja. Na percepcijo vonja vpliva tudi razpoloženje in naše okolje. Zato ima lahko neka dišava vsakokrat različen vonj.

Ob nanosu parfuma na kožo v kemijski reakciji nastane bodisi privlačna dišava bodisi nevtralen vonj ali se odrazi celo kot neprijeten vonj. Poleg tega je za mastno kožo značilno, da na njej obstane vonj dlje kot na suhi koži.

Normalen in zdrav pH naše kože je med pH 4 – 6.4, nevtralen pH je pH 7, bazičen pH pa je pH 7 ali več. Dišave imajo drugačen vonj na bazični koži, lahko se spremeni sčasoma ali pa je že takoj ob nanosu drugačen. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj je potrebno dišave testirati na lastni koži in ne na testnih papirčkih ali celo na oblačilih, saj tako ne moremo poizkusiti, kako nek parfum reagira z našo kožo.

Zato je potrebno kar nekaj časa, da preizkusimo in najdemo pravo dišavo zase. Nanesemo si malo količino parfuma na notranjo stran zapestja in počakajmo. Zgornje note se izrazijo takoj, srčne note po nekje 10-15 minutah, spodnje note pa se izrazijo pa približno 20-30 minutah.  Če ostane dišava dovolj dolgo na koži, da se izrazijo spodnje note, je parfum bolj verjetno ustrezen za vas.

Nekaj nasvetov, da obstane dišava na vas prijetna skozi cel dan:

  • Preden nanesemo dišavo na telo, se umijemo.
  • Dišavo nanesimo na telo, preden se oblečemo in nanesemo nakit. Najprej lahko nanesemo nevtralen ali parfumu ustrezen losjon, da bo dišava dlje časa obstojna.
  • Malo parfuma nanesite na zapestje, vrat, notranjo stran komolcev, za koleni in na gležnje; na teh mestih je namreč vonj najbolj izrazito izražen in doživet.
  • Izogibajte se pretiranemu nanosu dišave neposredno na oblačila, saj lahko na njih ostanejo madeži, poleg tega pa se dišave oprimejo oblačil in bo ob nanosu druge dišave ob kakšni drugi priložnosti vonj lahko neprijeten oziroma si nasprotujoč.
  • Ne nanašajte si preveč parfuma, idealna dišava deluje prefinjeno v kombinaciji z vašim naravnim vonjem.

Poleg tega priporočamo uporabo lažjih dišav , torej toaletne ali kolonjske vode poleti in spomladi. Težje dišave, kot sta parfum in parfumska voda, pa uporabite raje v hladnejših mesecih.

Na ženskah najbolje dišijo sveže cvetlične ali citrusne dišave, na moških pa vodne, citrusne in nežne lesne dišave.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj