Parfumi takšni in drugačni

0
477

Parfumi so pomemben del tako ženske kot moške kozmetike. Naredijo nas bodisi bolj privlačne, ženstvene, očarljive, zapeljive, bolj samozavestne bodisi bolj možate. So zaključni okrasek, s katerim boste privabili pozornost drugih ljudi. Poleg tega je izkazovanje lastnega okusa in stila.

Pri nas imamo na voljo veliko izbiro prefinjenih, priznanih, najbolj iskanih in prodajanih, pa tudi drugih, manj znanih parfumov, ob katerih se boste počutili samozavestno in urejeno.

Izbirate lahko med cvetličnimi, sadnimi, zelenimi, začimbnimi, aromatičnimi, svežimi, lesnimi, orientalskimi, citrusnimi in drugimi dišavami, ki vas ne bodo pustile ravnodušne. Dišav je res ogromno, zato vam za lažjo izbiro med parfumi ponujamo nekaj informacij o samih dišavah.

parfumi
Vir: https://pixabay.com/

Parfumi so ponavadi zgrajeni iz zgornjih, srednjih in spodnjih not, kar je klasični oziroma francoski model gradnje parfuma in se ponavadi shematsko prikazuje kot olfaktorna piramida.

Zgornje note so tiste, s katerimi pridemo v stik takoj ob nanosu parfuma bodisi na kožo ali na testni papir. Ponavadi gre za najbolj hlapljiva olja, note pa so lažje, pogosto sladke ali sadne. Zgornje note ne ostanejo dolgo prisotne, ponavadi le nekaj minut. Zato moramo pred nakupom parfum poskusiti in večkrat poduhati, kakšne note se razvijejo po določenem času, da se prepričamo, ali nam parfum ustreza.

Srednje ali srčne note se tako imenujejo, ker so »srce« parfuma in se tako večina značilnega vonja parfuma skriva prav v srednjih notah. Lahko so cvetlične, lesne, usnjene, začimbne, citrusne… Srednje note ponavadi ostanejo na koži približno tri ure, odvisno od parfuma.

Spodnje note ostanejo na koži najdlje, tudi do 24 ur. Ponavadi so globlje in so pogosto sestavljene iz esenc mošusa, jantarja, vanilije, sandalovine in nekaterih drugih, ki so lahko bodisi naravne ali sintetične.

Parfume razlikujemo tudi po tem, ali gre za parfumsko vodo, toaletno vodo, kolonjsko vodo ali čisti parfum.

Parfumska voda oziroma EDP je najbolj zaželjena oblika dišav. Vsebuje med 10-15 % parfuma v vodno-alkoholni podlagi.

Toaletna voda ali EDT vsebuje med 3 in 8 % parfuma. Je močnejša od kolonjske vode in šibkejša od parfumske, ta vrsta dišave pa je popularna tako pri ženskah kot moških dišavah.

Kolonjska voda ali EDC je najšibkejša in najmanj obstojna dišava. Ima okoli 3 % parfumskega ekstrakta. Pogosta je pri moških dišavah.

Parfum oziroma parfumski ekstrakt je najmočnejši in najdražji od vseh, koncentracija parfuma v njem pa je lahko tudi do 50 %. Je najbolj obstojen izmed vseh vrst dišav.

Parfume lahko glede na njihov vonj delimo tudi v olfaktorne družine oziroma skupine.

Ta sistematizacija pomaga pri kategorizaciji parfumov in iskanju sorodnosti med posameznimi parfumi glede na skupino, v katero spadajo.

Ta delitev nam denimo pomaga takrat, ko se odločamo za nakup novega parfuma, da lahko že na podlagi skupine za nekatere vonje predvidimo, ali nam bodo všeč ali ne.

Delitev na olfaktorne skupine je sicer več vrst.

Štiri glavne olfaktorne skupine so: ciprska, citrusna, cvetlična in orientalska; ciprska družina se naprej deli na cvetlično in sadno; citrusna ima samo eno podskupino in sicer aromatično; cvetlična skupina ima z desetimi podskupinami največ kategorij (aldehidna, jasmin, lesno mošusna, nagelj, sadna, šmarnica, tuberoza in cvet pomarančevca, vodna, vrtnica in vijolica, zelena); orientalska skupina pa vsebuje cvetlično, lesno, vanilijevo in začimbno podskupino.

Te osnovne informacije o dišavah so vam lahko v pomoč pri naslednjem nakupu dišave zase ali za darilo komu drugemu.

PUSTITE KOMENTAR

Napišite komentar
Vnesite vaše ime tukaj